Zanimljivosti
U trendingu

UNESCO je odlučio: Ovo je prva nacionalna kuhinja vrijedna zaštite

Novi status trebao bi dodatno doprinijeti očuvanju autentične gastronomije i zaštiti od imitacija

Italijanska kuhinja napokon je dočekala priznanje koje je godinama iščekivala – službeno je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Time je postala prva nacionalna kuhinja na svijetu koja je dobila ovakav status, čime je dodatno potvrđen njen globalni utjecaj i kulturna vrijednost.

UNESCO je, na preporuku stručnih komisija u novembru prihvatio inicijativu te donio odluku da se italijanska gastronomska tradicija uvrsti među zaštićena kulturna dobra čovječanstva. Vijest je ovih dana potvrdila i premijerka Džiordžija (Giorgia) Meloni, naglasivši da je riječ o historijskom trenutku koji cijela Italija doživljava s ponosom.

Meloni je naglasila kako je ovo priznanje potvrda italijanskog identiteta.

– Prvi smo u svijetu kojima je dodijeljena ova čast, koja odaje priznanje onome što jesmo. Za nas Italijane kuhinja nije samo hrana ili skup recepata – ona predstavlja kulturu, tradiciju, rad i bogatstvo – rekla je.

Novi status trebao bi dodatno doprinijeti očuvanju autentične italijanske gastronomije i zaštiti od imitacija.

Ialijanska kuhinja nadaleko je poznata po jednostavnosti pripreme, kvalitetnim namirnicama i bogatstvu okusa. Iako se u svijetu često spominju pizza i tjestenina kao njezini glavni predstavnici, italijanska gastronomija mnogo je šira i bogatija.

Pizza, nastala u Napulju, postala je globalni simbol Italije, dok su razne vrste tjestenine temelj bezbroj tradicionalnih recepata. Svaka regija ima svoje posebnosti: rimska carbonara i cacio e pepe, bolognese iz Emilije-Romagne ili pesto genovese iz Ligurije tek su dio te raznolikosti.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button