UNESCO je odlučio: Ovo je prva nacionalna kuhinja vrijedna zaštite
Novi status trebao bi dodatno doprinijeti očuvanju autentične gastronomije i zaštiti od imitacija

Italijanska kuhinja napokon je dočekala priznanje koje je godinama iščekivala – službeno je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Time je postala prva nacionalna kuhinja na svijetu koja je dobila ovakav status, čime je dodatno potvrđen njen globalni utjecaj i kulturna vrijednost.
Meloni je naglasila kako je ovo priznanje potvrda italijanskog identiteta.
– Prvi smo u svijetu kojima je dodijeljena ova čast, koja odaje priznanje onome što jesmo. Za nas Italijane kuhinja nije samo hrana ili skup recepata – ona predstavlja kulturu, tradiciju, rad i bogatstvo – rekla je.
Novi status trebao bi dodatno doprinijeti očuvanju autentične italijanske gastronomije i zaštiti od imitacija.
Ialijanska kuhinja nadaleko je poznata po jednostavnosti pripreme, kvalitetnim namirnicama i bogatstvu okusa. Iako se u svijetu često spominju pizza i tjestenina kao njezini glavni predstavnici, italijanska gastronomija mnogo je šira i bogatija.
Pizza, nastala u Napulju, postala je globalni simbol Italije, dok su razne vrste tjestenine temelj bezbroj tradicionalnih recepata. Svaka regija ima svoje posebnosti: rimska carbonara i cacio e pepe, bolognese iz Emilije-Romagne ili pesto genovese iz Ligurije tek su dio te raznolikosti.
avaz.ba
