Kolač čokoladna fantazija je primjer kako napraviti dobar biskvit bez jaja

- 300 grama brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- 300 grama šećera
- 20 grama kakaa
- 400 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
Sastojci za preljev:
- 80 mililitara mlijeka
- 100 grama maslaca
- 120 grama šećera
- 100 grama čokolade za kuhanje
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kakao. Potom dodajte pola jogurta i mutite mikserom. Nakon toga, dodajte preostali dio jogurta i nastavite mutiti. Za kraj, ulijte ulje i sve sastojke dobro sjedinite.
Tepsiju ili kalup dobro nauljite i pospite brašnom. Izlijte smjesu za biskvit i pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni 30 minuta. Kada je gotov, izvadite iz rerne i ostavite nekih desetak minuta da se ohladi. Za to vrijeme napravite preljev.
U manju šerpu sipajte mlijeko, dodajte maslac, šećer i komadiće čokolade. Zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje kako bi se svi sastojci istopili i spojili. Kad se sve otopi i spoji, nastavite miješati i kuhati na laganoj vatri da smjesa postane gusta.
Dok je još u tepsiji, biskvit narežite na manje komade i prelijte vrućim preljevom. Prvo ga ohladite na sobnoj temperaturi, a onda ostavite u frižideru barem četiri sata.
klix
