Lifestyle

Kremasta pašteta od pileće jetrice: Tajna savršenog namaza za svaku priliku

Domaća pašteta od pileće jetrice, uz crveni i bijeli luk, puni je pogodak za sve koji vole bogat i slojevit okus. Pažljivo odabrani začini daju joj karakter i dubinu, dok se kremasta tekstura savršeno slaže s lagano tostiranim hljebom koji je neizostavan za potpuni doživljaj.

Iako jetra nije za svakoga, u ovakvom izdanju ona donosi dozu željeza i proteina, a bez vještačkih dodataka koje nalazimo u industrijskim verzijama. Umjereno konzumirana, ova pašteta može biti i gurmanski užitak i nutritivno vrijedna užina.

Sastojci

  • 350 g pileće jetrice
  • 50 g crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • 1 kašikica bibera
  • 100 g maslaca
  • 1 kašikica mješavine začina
  • 1 kašikica mljevene crvene paprika
  • tost hljeb,
  • začinsko i mikrobilje za dekoraciju

Priprema

Crveni luk sitno nasjeckati, pa dinstati na maslacu i maslinovom ulju. Dodati sjeckani bijeli luk, pa očišćenu pileću jetricu. Posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina i mljevenu crvenu papriku. Kada su se sastojci sjedinili u blender staviti proprženu jetricu i maslac. Izblendati da se dobije kremasta masa i servirati na tost. Dekorisati sa začinskim ili mikrobiljem, šajbama ljubičastog ili mladog luka.

(Klix.ba)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button