
Mesari tačno znaju gdje zasjeći meso, kako se koji komad koristi i šta ga čini jedinstvenim, a isto tako znaju i koje su to najčešće greške koje ljudi prave prilikom kupovine mesa.
Meso je često najskuplji dio obroka, pa umjesto da se oslanjate na metodu pokušaja i grešaka, pametno bi bilo da iskoristite znanje koje vam mesar može ponuditi. Oni mogu da vam pomognu da pronađete savršen komad mesa za jelo koje želite po najboljoj cijeni. I umjesto da pretražujete po internetu, bolje pitajte ljude koji svakodnevno režu, obrađuju i pripremaju meso.
Na primjer, nisu svi komadi govedine isti. Osim razlike u cijeni, svaki komad ima jedinstvenu strukturu mišića koja utiče na mekoću i ukus.
Mesar Danny Arriaga objašnjava da se kupci često dvoume između ramsteka i vješalice, a on ih gotovo uvijek usmjerava prema vješalici.
„Ramstek je teško rezati, dok vješalica ima više ukusa zahvaljujući svojoj mišićnoj strukturi“, kaže Arriaga.
Vaš mesar je takođe važan izvor informacija o sigurnosti hrane.
Mesar Ed Campbell ističe da je jedna od najčešćih grešaka koje primjećuje nesigurnost kupaca oko pravilnih temperatura pečenja i ističe da vas savjet o tome kako bi komad mesa trebalo da bude pečen i na kojoj temperaturi može spasiti od suvog, prepečenog obroka, ali i od zdravstvenih rizika
