LifestyleZanimljivosti
U trendingu
Naučnici otkrili: Spoj iz tamne čokolade mogao bi usporiti biološko starenje
Stručnjaci poručuju da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može biti dio uravnotežene prehrane, ali ne i „čarobna formula”

Nova studija naučnika s King’s Collegea u Londonu donosi dobre vijesti za ljubitelje tamne čokolade, ali i važnu dozu opreza. Istraživači su otkrili da bi teobromin, prirodni spoj iz kakaa, mogao biti povezan sa sporijim biološkim starenjem. Ipak, to ne znači da bismo trebali pretjerivati s čokoladom.
Ovo istraživanje uklapa se u sve veći broj radova koji proučavaju kako biljni spojevi, poput polifenola i flavanola iz kakaa, bobičastog voća, čaja i lisnatog povrća mogu utjecati na epigenetske procese, odnosno način na koji se geni aktiviraju ili deaktiviraju tokom života.
Naučnici naglašavaju da je riječ o dugoročnom učinku: svakodnevne prehrambene navike mogu utjecati na našu biološku dob.
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može biti mali, promišljeni užitak u zdravoj prehrani. Ali ravnoteža, raznolika prehrana, tjelesna aktivnost i zdrave životne navike i dalje su najpouzdaniji put prema dužem i zdravijem životu.
Avaz.ba
