Ove namirnice je potrebno izbjegavati nakon 40. godine: Dovode do usporavanja metabolizma

“Konzumaciju bijele riže treba svesti na minimum. Nedostaje joj vlakana i nutrijenata, što dovodi do brzog porasta šećera u krvi. Vremenom, to doprinosi inzulinskoj rezistenciji i upali. Umjesto toga, pacijentima se savjetuje da biraju cjelovite žitarice, koje pružaju vlakna i time stabilniji odgovor na šećer u krvi”, rekao je doktor Kubanič Takorbašev za SheFinds.
Također, pojedini margarini sadrže trans masti i druge nezdrave masnoće koje podstiču upalu, a hronična upala se povezuje s metaboličkim problemima.
Nutricionistkinja Johana Engmen je navela: “U margarinu i drugoj prženoj hrani nalaze se trans masti, za koje je poznato da povisuju loš holesterol i snižavaju dobar holesterol. Ova neravnoteža može dovesti do ateroskleroze, stanja koje povećava rizik od srčanih bolesti. Pažljivo čitanje deklaracija i izbjegavanje proizvoda s djelimično hidrogenizovanim uljima može pomoći u smanjenju unosa trans masti”.
Prerađeni proizvodi poput kobasica i salama često sadrže aditive, konzervate, nitrite i velike količine natrijuma, što može negativno utjecati na metabolizam i podstaći dobijanje na težini.
Nutricionistkinja Emily Johnson ističe: “Kobasice i viršle imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i natrijuma. Često sadrže i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i dovode do debljanja”.
Uz to, određena biljna ulja mogu sadržavati skrivene trans masti ili djelimično hidrogenizovana ulja.
Dijetetičarka Jill Mongen upozorava: “Trans masti i hidrogenizovana ulja poznati su po tome da dovode do srčanih problema poput visokog holesterola i dugoročno začepljenih arterija”.
klix
