Ovo su najbolji načini za skladištenje maslinovog ulja kako bi sačuvalo kvalitet i svježinu

“Držanje maslinovog ulja pored šporeta ili na direktnoj sunčevoj svjetlosti je jedan od najbližih načina da ga uništite. Maslinovo ulje je osjetljivo na toplinu i svjetlost. Oba faktora ubrzavaju oksidaciju, koja razgrađuje prirodne antioksidanse u ulju, što dovodi do gubitka arome, okusa i nutritivne kvalitete. Na kraju maslinovo ulje ostaje užeglo”, kazao je King.
Istakao je da shodno rastućoj cijeni maslinovog ulja, nepravilno skladištenje košta mnoga kućanstva.
“Kada ulje oksidira, vi doslovno bacate novac. Čak i mala povećanja temperature, poput topline iz vaše peći ili ploče za kuhanje, mogu skratiti njegov vijek trajanja”, rekao je.
Uz to, pojasnio je i koji je najbolji način za skladištenje kako bi maslinovo ulje sačuvalo svježinu i kvalitet.
“Najbolje mjesto za maslinovo ulje je hladan, taman ormarić, daleko od bilo kakvog izvora topline. Ako ga koristite svakodnevno, korisno je da prebacite manju količinu u tamnu bocu, a glavnu zalihu držite pravilno sladištenu. Tako će ulje duže ostati svježe i izbjeći ćete nepotrebno bacanje”, naveo je King.
klix
