Zanimljivosti
U trendingu

Ovo su najbolji načini za skladištenje maslinovog ulja kako bi sačuvalo kvalitet i svježinu

Maslinovo ulje je svakodnevna namirnica u mnogim domovima, a kako pojašnjavaju stručnjaci, mnogi zbog pogrešnog skladištenja skraćuju vijek njegovog trajanja.
Naime, jedan od njih je naveo da zagrijavanje ulja na bilo koji način dovodi do bržeg kvarenja jer ubrzava razgradnju spojeva u njemu.Prema stručnjaku za skladištenje i direktoru kompanije Quality Bottles Rowlandu Kingu, jedna greška pri skladištenju maslinovog ulja je mnogo zastupljena.

“Držanje maslinovog ulja pored šporeta ili na direktnoj sunčevoj svjetlosti je jedan od najbližih načina da ga uništite. Maslinovo ulje je osjetljivo na toplinu i svjetlost. Oba faktora ubrzavaju oksidaciju, koja razgrađuje prirodne antioksidanse u ulju, što dovodi do gubitka arome, okusa i nutritivne kvalitete. Na kraju maslinovo ulje ostaje užeglo”, kazao je King.

Istakao je da shodno rastućoj cijeni maslinovog ulja, nepravilno skladištenje košta mnoga kućanstva.

“Kada ulje oksidira, vi doslovno bacate novac. Čak i mala povećanja temperature, poput topline iz vaše peći ili ploče za kuhanje, mogu skratiti njegov vijek trajanja”, rekao je.

Uz to, pojasnio je i koji je najbolji način za skladištenje kako bi maslinovo ulje sačuvalo svježinu i kvalitet.

“Najbolje mjesto za maslinovo ulje je hladan, taman ormarić, daleko od bilo kakvog izvora topline. Ako ga koristite svakodnevno, korisno je da prebacite manju količinu u tamnu bocu, a glavnu zalihu držite pravilno sladištenu. Tako će ulje duže ostati svježe i izbjeći ćete nepotrebno bacanje”, naveo je King.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button