Zanimljivosti

Isključite ih kad ih ne koristite: Ovo su uređaji koji vam crpe struju i povećavaju račune

Da biste smanjili račun za struju, možete slijediti jednostavne savjete uz koje ćete uštedjeti energiju gdje je to moguće, prenosi N1 Hrvatska.

Na temelju vaših troškova možete odrediti koji uređaj ili uređaji su pravi energetski vampiri, a koji zapravo ne troše mnogo električne energije.

GoBankingRates napravio je popis uređaja koji troše električnu energiju i koje bi bilo dobro isključiti iz utičnice kad ih ne koristite.

Recirkulacijska pumpa tople vode

Uključite pumpu za recirkulaciju tople vode u mjerač vremena i programirajte je da se isključi u vrijeme kada nitko obično ne koristi toplu vodu, npr. usred noći.

Set-Top Box

Da biste smanjili potrošnju energije, razmislite o isključivanju uređaja koji se ne koriste redovito, poput onih u sobi za goste.

U prostorijama koje redovito koristite, razmislite o tome da cijeli sustav za zabavu (TV, zvučnici, set-top box) priključite u razdjelnik tako da sve možete isključiti odjednom.

AV oprema

Audio uređaje kao što su pojačala, stereo uređaji, boom boxovi i internetski radio prijamnici dovoljno je jednostavno isključiti iz utičnice kada nisu u upotrebi. Ova jednostavna radnja može vam uštedjeti značajan iznos svake godine.

Ventilatori

Isključite ventilatore iz utičnice kada ih ne koristite i prebacite na ventilator s timerom kako ne bi ostao uključen.

24/7 Rasvjeta

Zaista nema potrebe držati upaljeno svjetlo kada ga ne koristite. Isključite svjetla kada se ne koriste ili ih stavite na tajmer tako da se automatski isključe.

Dodatno, LED žarulje troše znatno manje energije.

Televizija

Ako ostavite svoj TV uključen 24 sata dnevno, potrošit ćete značajan iznos svake godine na njegovo napajanje. Isključite sve televizore koje ne koristite redovito, poput onog u spavaćoj sobi za goste.

Također biste trebali prilagoditi postavke na vašem TV-u. Razmislite o tome da onemogućite postavku “brzog pokretanja” vašeg TV-a kako biste uštedjeli energiju.

Akvarij

Glavni krivac za potrošnju energije u vašem akvariju je – grijač. Iako ga možda nećete moći isključiti ovisno o optimalnoj temperaturi za vaše ribe, razmislite o izolaciji akvarija i stavljanju u dobro zagrijanu prostoriju kako biste smanjili troškove grijanja.

Ako imate svjetlo za akvarij, isključite ga iz utičnice kada nije u upotrebi.

Stolno računalo

Vaše računalo ne troši puno energije, čak ni kada je uključeno. Međutim, čak se i sitniš zbrojiti tijekom godine dana.

Priključite svoje računalo, monitor, pisač, računalne zvučnike i ostale računalne dodatke u jedan razvodnik koji se može isključiti kada nije u upotrebi.

Neka vaše računalo prijeđe u stanje mirovanja nakon maksimalno 30 minuta neaktivnosti i isključite računalo svaki put kada ga prestanete koristiti.

Modem

Isključite modem prije spavanja. Ne treba vam pristup internetu dok spavate.

Punjači za mobitele

Ostavite punjač uključen u utičnicu cijeli dan i dalje trošite 0,1 do 0,5 vata na sat. To nije puno, ali u ovom slučaju je čisto rasipanje energije. A

Sustav za video igre

Konzole za videoigre još su jedan uobičajeni energetski vampir.

Isključite svoje igraće konzole kada ih ne koristite i onemogućite način rada “instant on” ako vam nije potreban.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button