Vijesti

Istragu nabavke Pfizer vakcina preuzeli europski istražitelji: Slučaj dobio novi zaplet

Portparol tužilaštva u Liègeu potvrdio je da najviši evropski tužioci istražuju navode o mogućim krivičnim djelima u vezi s pregovorima o vakcinama između predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera.

 

Uprkos nastojanjima da se zadrži diskrecija u vezi s pregovorima o vakcinama, slučaj oko nabavke Pfizer vakcina je dobio novi obrat. Naime, istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) su preuzeli slučaj od belgijskih institucija koje su prvobitno istraživale navode protiv predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Prema pravnim dokumentima u koje su imali uvid POLITICO i glasnogovornik tužilaštva u Liègeu, navodi se da su belgijske vlasti pokrenule istragu početkom 2023. godine nakon krivične prijave lokalnog lobiste Frédérica Baldana. Iako su mu se kasnije pridružile mađarska i poljska vlada, Poljska je u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk.

Baldanova pritužba se fokusirala na razmjenu tekstualnih poruka između von der Leyen i šefa Pfizera Alberta Bourle u vezi s najvećim sporazumom o vakcinama u EU, poznatim kao „Pfizergate“. Ovaj sporazum, postignut tokom vrhunca pandemije 2021. godine, izazvao je mnogo pažnje, a kasnije je doveden u pitanje zbog količine vakcina koje su kupljene i propale.

Istraga EPPO-a sada dodatno istražuje ulogu predsjednice Komisije u ovom slučaju, rizikujući da dodatno istakne njen položaj u EU. Ovo je prvi put da se EPPO povezuje sa Pfizergateom, te time objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih niti. Slučaj također obuhvata tužbe koje je Pfizer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka.

Podaci o razmjeni SMS poruka su centralni dio ovog slučaja, no Komisija je dosad odbila otkriti sadržaj poruka, kao i potvrditi njihovo postojanje. Von der Leyen je izbjegavala javno govoriti o ovim navodima, a u odgovoru na izravno pitanje, rekla je: „Sve što je potrebno o tome je rečeno i razmijenjeno. A mi ćemo čekati rezultate“.

Ovaj slučaj se dešava u ključnom trenutku za von der Leyen, dok se priprema za potencijalni drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button