PolitikaVijesti

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću 3. aprila

Nastavak sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora službenog glasnika RS-a , Milošu Lukiću, zakazan je za srijedu, 3. april, pred Sudom Bosne i Hercegovine. Prema rasporedu objavljenom na službenoj stranici suda, ročište optuženima zakazano je za 13 sati.

Proces protiv Dodika započeo je 5. februara nakon višekratnog odgađanja, dok je protiv Lukića počeo 13. februara, s obzirom da Lukić nije prisustvovao suđenju na ročištu 17. januara iz zdravstvenih razloga, što je dovelo do privremenog razdvajanja postupka protiv njih.

U međuvremenu, Lukićeva odbrana zatražila je spajanje postupka, dok je odbrana Dodika podnijela prijedlog za izuzeće sutkinje Suda BiH, Sene Uzunović, koja je angažirana umjesto ranijeg sudije Mirsada Strike koji se uskoro povlači u penziju.

Inače, otvaranje glavnog pretresa protiv Dodika i Lukića trebalo je uslijediti u decembru prošle godine, ali je višekratno prolongirano iz procesnih razloga, zbog zahtjeva odbrane, koja je insistirala na izmještanju suđenja iz Sarajeva u Banju Luku, te na izuzeću sudija i tužitelja, što je Sud na kraju odbio kao neosnovano ili nedopušteno.

Dodik i Lukić se optužuju za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button