DruštvoLifestyleZanimljivosti

Ovo popularno povrće je među najzdravijima, a zanimljivo je da je hranjivije kad je smrznuto

Dok se svježe povrće obično smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije kada je smrznuto – i popularan je prilog mnogim jelima.

Iako je većinu povrća najbolje konzumirati sirovo ili kuhano, jedno povrće zapravo postaje hranjivije kad se zamrzne.

Špinat, koji je čest izbor za doručak, ručak i večeru, zauzima 45. mjesto po hranjivosti u svježem obliku. Međutim, kada se zamrzne, gotovo udvostruči svoju nutritivnu vrijednost i penje se na 24. mjesto, prema ljestvici BBC-ja, koji je sastavio popis 100 najzdravijih namirnica na svijetu.

Špinat koji je bogat magnezijem, folatom, vitaminom A, beta karotenom i zeazantinom, ima iznenađujuće koristi od zamrzavanja. Proces zamrzavanja pomaže u očuvanju njegovih hranjivih tvari, zbog čega je smrznuti špinat bolji od svog svježeg pandana.

Smrznuti špinat može se pohvaliti nutritivnom ocjenom 64, u uporedbi sa svježim špinatom čija je ocjena 59. Sadrži puno vitamina K, ključnog za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, kao i vitamina A, koji je bitan za vid i zdravlje imuniteta, piše Surrey Live. Osim toga, špinat obiluje željezom koje je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih stanica te magnezijumom koji pomaže u radu mišića i živaca,a sadrži i kalcijum, vitalan za jake kosti. Razlog zašto je smrznuti špinat zdraviji leži u zadržavanju nutrijenata. Povrće se brzo zamrzava nakon branja i na taj način zadržava hranjive tvari, dok svježi špinat može izgubiti hranjive tvari tijekom transporta i skladištenja, otkrila je studija na Sveučilištu Pennsylvania State. Drugo istraživanje pokazalo je da svježi špinat gubi 75 % vitamina C kroz 7 dana.

Ako razmišljate o tome da ove godine promijenite svoju prehranu, također razmislite o dodavanju blitve na svoj popis namirnica. Ovo zeleno lišće odličan je izbor zbog visoke hranjive vrijednosti, ima impresivnih 78 bodova na nutritivnoj ljestvici. Prepuna je vitamina A, C, K i E, a posebno je bogata vitaminom K – esencijalnim za zgrušavanje krvi i jačinu kostiju. Štoviše, blitva sadrži jedinstveni spoj za koji se vjeruje da pomaže u regulaciji razine šećera u krvi tako što usporava probavu ugljikohidrata. Za one koji žele smršavjeti ili održati zdravu težinu, to je sjajan izbor jer sadrži važne hranjive tvari, a nema prekomjernih kalorija.

24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button