Društvo

Brčanski poljoprivrednici juče organizovano posjetili Međunarodni poljupreivredni sajam u Novom Sadu

Grupa Brčanskih poljoprivrednika, jučer je organizovano posjetila Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

„Posjetu smo upriličili zahvaljujući podršci Kabineta gradonačelnika jer nam je bio obezbijeđen prevoz autobusom, pa je tridesetak poljoprivrednika iz svih dijelova Distrikta imalo priliku vidjeti najnovija dostignuća u proizvodnji prije svega stočne hrane, zatim farmerskog uzgoja posebice ovaca, ali i ono što je zadnja riječ tehnike u proizvodnji i svjetskoj ponudi poljoprivrednih mašina“, rekao je jedan od organizatora posjete, koordinator „Voćnog kluba Brčko“ Savo Lukić.

Inače, brčanski poljoprivrednici su boravak na sajmu iskoristili i za prisustvo jednom broju radionica, odnosno edukacija iz oblasti koje su bile najbliže proizvodnji kojom se bave.

„Posebno me je zanimala farmerska proizvodnja mlijeka i uzgoj muznih grla što podrazumijeva i njihovu ishranu i u tom smislu vidim da ima dosta inovacija, koje mi kao proizvođači zbog zahtjevnih finansijskih usluga teško da možemjo pratiti“ rekao je Mersed Hanušić, ugledni farmer i proizvođač mlijeka iz Brke, dodavši da je jako dobro da i proizvođači prate nasavremenija dostignuća i kroz ovakve posjete, pa makar samo dio od viđenog mogli primjeniti u praksi.

Karakteristika ovogodišnjeg sajma u Novom Sadu je da su na njemu, više nego ranije, predastavljene inovacije i savremena oprema prije svega mehanizacija, stav je gotovo svih posjetioca, a sa ovom konstatacijom slaže se i brčanski pčelar Cvijetin Purić iz Bukovca.

„Najviše su me zanimali savremeni traktori i mogu konstatovati da je ponuda sjajna, samo objektivno njihova cijena je daleko od moje platežne moći“ priznaje Purić, uz opasku da je ipak na sajmu nešto od takozvane prateće opreme za pčelarenje, što će mu više nego dobro doći.

Ineče, ovogodišnji 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, nakon prethodnog trajanja danas se zatvara.

Na sajmu je učestvovalo više od 1.200 izlagača iz preko 40 zemalja, koji su svoje proizvode izložili na više od 50.000 metara otvorenog i oko 10.000 metara kvaratnih zatvorenog sajamskog prostora. Prema procjenama organizatora na ovogodišnjem Novosadskom sajmu je bilo više od 140.000 posjetilaca.

(Radio Brčko)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button