BiznisVijesti

Brčko: Ažuriranje zahtjeva za dodijelu podsticaja u poljoprivredi se odvija planiranom dinamikom

 

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH primilo je više od 1.8000 zahtjeva za dodjelu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju za ovu godinu, a do sada je ispaćeno više od 450 podnesenih zahtjeva. Komisija je na terenu obradila oko 1.000 zahtjeva.

U Odjeljenju su potvrdili da poljoprivredni proizvođači na vrijeme vrše ažuriranje zahtejva za dodijelu podsticaja, odnosno oni koji su podnijeli zahtijeve prije usvajanja naovog Pravilnika kojim je predviđeno povećanje podsticaja za 10 posto.

„Do sada je za ove namjene u budžetu Brčko distrikra izdvojeno 12.500.000 KM. U rebalansu smo tražili dodatna sredstva u znosu od 3.400.000 KM i ona su odobrena na Vladi Brčko distrikta, kao i dodatnih 1.000.000 KM za regresirano gorivo kao i prošle godine“ rekao je Milenko Ninković, šef resornog odjeljenja, te dodao da će se ažuriranje zahtjeva vršiti do 19. juna ove godine.

Prema riječima Ninkovića, u Distriktu su daleko bolji uslovi nego u entitetia što se tiče isplate podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, a jedan od razloga tome je i redovna isplata podsticaja u posljednje tri godine.

Ninković kađže da su prošle godine zaključno sa 31.12.2023. godine isplaćeni svi podsticaju u štete vezane za svinjsku kugu, a ove godine su obezbijeđena dodatna sredstva za pokretanje nove proizvodnje za domaćinstva koja su pretrpjela štetu od svinjeske kuge u iznosu od 1.950.000 KM i koja su već isplaćena.

„Ukinuto je i vanredno stanje, te od 15. maja umaju mogućnost da uvode nove životinje na farme, s tim da u prvih 45 dana ne smiju uvesti više od 10 posto od ukupnog broja koje su imali u ranijem periodu. To je jedan od preventivnih mjera koja je uveena i u Republici Srpskoj s ciljem sprečavanja ponovne pojave bolesti. U Brčko distriktu se daje podsticaj za kukuruz, zob, ječem, u principu žitarice koje su za stočnu hranu. U Republici Srpskoj nema podsticaja za ove žitarice, jer oni podsticaj daju samo za životinje. Razlika u odnosu na entitete je što mi dajemo podsticaje po grlu i po hektaru, dok se u entitetima podsticaj vrši na osnovu otkupa. Mi u Brčko distriktu nemamo prerađivačke kapacitete i da ne bismo stvarali dodatne problme ljudima, odlučili smo se za ovakvu vrstu podsticaja po grlu i po hektaru. Bez obzira na prinos, oni će dobiti podsticaj na osnovu posijane površine zemljišta, poručio je Ninković.

(Radio Brčko)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button