Vijesti

BRČKO: Osuđeno troje kineskih državljana, radi iznude duga oteli sunarodnika

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu troje kineskih državljana s privremenim boravkom u Brčkom, zbog otmice sunarodnika izvedene u tom gradu u maju 2022. godine.  Pred Osnovnim sudom u Brčkom, Sun Baowei, rođen 1970. godine, Sun Xudong, rođen 1981. godine i Wang Shurui, rođena 1977. godine, nepravosnažno su osuđeni na zatvorske kazne, jer su ispred NEA Boutique Hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnika Z. J. Nakon glavnog pretresa, Baowei je osuđen na godinu zatvora, Xudong na osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 800,00 KM, dok je trećeoptuženoj Shurui sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

 

Baowei i Xudong terete se da su 5. maja, oko 9.00 sati, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenog iz hotela, a zatim ga uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui. Tu su ga protivpravno držali do večernjih časova i prijeteći mu pištoljima uslovljavali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrati iznos od 125 000,00 EURa – navodi se u optužnici.  Xudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu prijetivši napadom na život i tijelo oštećenog, dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će mu polomiti noge i ruke. Istovremeno, tjelohranitelji Baoweia su mu govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući mu čak da znaju gdje mu je porodica, dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja. Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta BiH. Otmičari su ubrzo uhapšeni, a uviđajem na mjestu počinjenja krivičnog djela Policija je pronašla dva pištolja, koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Xudong.

 

Uspješno koordiniranu istragu, vođenu u intenzivnoj saradnji s Policijom, Tužilaštvo je okončalo podizanjem optužnice 8. decembra 2022. godine. Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe (iz člana 177 stav 2 tačka Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Usto, Xudong je optužen i za krivično djelo Neovlaštena nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav (1) Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

Po potvrđivanju optužnice uslijedilo je suđenje tokom kojeg je Tužilaštvo dokazalo krivicu optuženih, pa ih je sud za otmicu osudio na zatvorske kazne – Baoweija na jednu godinu, Xudonga na osam mjeseci i Shurui na šest mjeseci. Usto, drugooptuženom je za neovlašteno držanje oružja izrečena novčana kazna u iznosu od 800,00 KM. Vozilo koje je upotrijebljeno pri izvršenju krivičnog djela otmice ovom sudskom odlukom trajno je oduzeto. Presuda se može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button