Politika

CIK se oglasio o biračkim odborima

Centralna izborna komisija BiH dala je odgovore na česta pitanja vezano za članove biračkih odbora, a s obzirom na promjene koje su nastale nametanjem izmjena Izbornog zakona.

Jedno od pitanja je da li vrijeme trajanja angažmana zamjenika člana biračkog odbora utiče na visinu naknade.

“Zamjenici članova biračkog odbora ostvaruju pravo na naknadu ukoliko su radili na biračkom mjestu u toku dana održavanja izbora, a što će se potvrditi uvidom u Zapisnik o radu biračkog odbora. Predsjednik biračkog odbora je dužan evidentirati u Zapisnik o radu biračkog odbora vrijeme kada je zamjenik člana pristupio radu na biračkom mjestu, a vrijeme angažmana ne utiče na visinu naknade”, ističu iz CIK-a.

Od CIK se često tražilo i da se pojasni pitanje koalicija u kontekstu imenovanja biračkih odbora. Npr. ukoliko koaliciju čine politički subjekti koji su osvojili mandat(e) na prethodnim izborima i partije koje nemaju osvojenih mandata.

Novi politički subjekt

Ovakve koalicije se tretiraju kao novi politički subjekt i kao takvi, nemaju pravo učešća u postupku žrijebanja za pozicije u biračkim odborima.

„Kako da postupimo u vezi popunjavanja članstva u biračkom odboru kada su u pitanju koalicije koje se prijave pod drugim imenom i/ili se prijave bez neke članice koalicije ili drugom članicom koalicije, još jedno je od čestih pitanja.

“U skladu sa članom 4.14. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koalicija može zadržati naziv pod kojim je bila ovjerena za prethodne izbore samo ako je sačinjavaju iste političke stranke koje su bile ovjerene kao koalicija na prehodnim izborima. Također, samo politički subjekti zastupljeni u direktno izabranom organu lokalne samouoprave, a koji su dobili mandat u trenutku potvrđivanja rezultata u prethodnom ciklusu mogu učestvovati kod dodjele pozicija u biračkom odboru. Ukoliko se koalicija prijavi pod različitim imenom, a potpuno istim članicama koalicije, može učestvovati u dodjeli mjesta u biračkim odborima. Ukoliko nisu iste članice koalicije, smatra se da je to novi politički subjekt i kao takav nema pravo u dodjeli mjesta u biračkim odborima”, odgovaraju iz CIK-a.

“Šta sa članovima biračkih odbora protiv koji se vodi postupak, a u vezi poništenih izbora u Srebrenici, da li je završen postupak protiv njih i da li oni mogu biti članovi biračkih odbora na narednim izborima? U slučaju da je proces u toku, kakav je stav CIKBiH po pitanju imenovanja tih lica u biračke odbore”, jedno je od pitanja.

Iz CIK-a BiH odgovaraju:

“U biračke odbore se mogu imenovati lica protiv kojih Centralna izborna komisija BiH i/ili nadležni sud nisu izrekli sankcije”.

IZ CIK-a su potvrdili da je moguće da politički subjekti mogu učestvovati u biračkim odborima ukoliko je u strankama došlo do promjene imena.

Takođe, potvrdili su i da stranke koje su na prošlim izborima dobila mandat u vijećima, a u međuvremenu ostali bez njega imaju pravo na članove biračkih odbora.

(Nezavisne)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button