Politika

CIK:Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima ističe 24. maja

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koji će biti održani u nedjelju, 6. oktobra, rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe 24. maja 2024. godine u 16 sati.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH je do danas 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori i to: 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina i dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Do danas su tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno osim elektronskog slanja prijave izvršili su obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine – saopćeno je iz te institucije.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose isključivo elektronski, putem online portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH (https://eizbori.izbori.ba ).

– Nagalašavamo da prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke).

Ističemo da prijava podnešena elektronskim putem ne oslobađa političke subjekte obaveze da originalne dokumente dostave lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Ul. Danijela Ozme 7, Sarajevo) prije isteka roka za podnošenje prijava – navode iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća da državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori do 23. jula 2024 do 24.00 sati.

Detaljne informacije o postupku elektronske registracije birača iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH je objavila u Video vodiču za elektronsku prijavu birača izvan BiH dostupnom na linku https://www.youtube.com/watch?v=OuBGlg-oXAs.

Do danas portalu e-Izbori pristupilo je i otvorilo nalog 1.219 korisnika. Obrađene su 623 prijave od čega 526 birača ispunjava uslove za upis u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, dok 97 birača ima nedostatak u prijavi, te su obavješteni da otklone nedostatke.

Na kraju iz CIK-a BiH podsjećaju da raseljene osobe unutar BiH, ukoliko žele izvršiti promjenu biračke opcije za Lokalne izbore 2024. godine, potrebno je da podnesu zahtjev nadležnom općinskom/gradskom centru za birački spisak do 23. jula 2024. godine.

Sve o Lokalnim izborima 2024. godine, uključujući i podzakonske akte, dostupno je svim učesnicima izbornog procesa na posebnoj podstranici na internet stranici Centralne izborne komisije BiH na linku: https://www.izbori.ba/Default.aspx?Lang=3&CategoryID=1336.

(srna)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button