PolitikaVijesti

Dodik objavio datum: Izborni zakon RS će stupiti na snagu, CIK nema šta tu da traži

„Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iako entiteti nemaju nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne pominje izbore u entitetima.“

Dodik je u obraćanju na obilježavanju Dana policije RS u Zalužanima kod Banjaluke poručio da “Republika Srpska ima pravo na svoj zakon”.

“Taj zakon će biti usvojen najkasnije do 20. ovog mjeseca i on će stupiti na snagu i naši organi će to provesti”, jasno je poručio Dodik te se osvrnuo i na Centralnu izbornu komisiju BiH: “CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovest ćemo izbore prema našem zakonu.”

Dodik je ponovo iznio svoje tumačenje Zakona CIK BiH kazavši kako u članu 1b piše da CIK provodi samo izbore za Predsjedništvo i za parlamentarnu skupštinu “i ništa više.”

“A za ostale utvrđuje principe izbora, kazao je.

Dodik je prokomentarisao i odluku visokog predstavnika Christina Schmidta o izmjnei Izbornog zakona koja se ponovo desila prije dva dana, ali samo za dio koji se odnosi na mandata članove Centralne izborne komisije BiH.

“I ovo što je sada ‘nametnuo’ oko Izbornog zakona BiH je funkciji toga da se Republika Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u statrs državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti”, naveo je Dodik.

Komentirao je i najavljeni sastanak Schmidta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazavši da razumije situaciju u kojoj je predsjednik Vučić.

 

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao javno da treba insistirati na slovu Daytona i to je suština tih sastanaka i bilo čega što treba raditi u buduće vrijeme.

Podsjetimo, kada je Dodik najavio donošenje izbornog zakona RS iz OHR-a je poručeno da “osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini je oštro reagovala i navela kako su SAD “spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem”.

 

Nacrt izbornog zakona RS u NSRS je usvojen u noći sa 28. na 29. marta ove godine

(N1info)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button