MagazinZanimljivosti

Jedna namirnica se mora naći na prazničnoj trpezi, evo i zašto

Kraj godine sa sobom uvijek donosi dva važna pitanja: „Gdje ćemo za Novu godinu?“ i „Šta ćemo dobro jesti?“ Ako je pala odluka da najluđu noć u godini provedete u toplini doma sa porodicom i prijateljima, mi imamo odgovor na drugo pitanje.

Praznični dani kojima se radujemo i u kojima se trudimo što više vremena provesti sa najdražima ispunjeni su srećom, zabavom, ali i nevjerovatnim mirisima bakinih kolača i maminih slanih specijaliteta.

Svi se trudimo svoj dnevni boravak pretvoriti u prazničnu bajku, a kuhinju i trpezarijski sto u restoran s Michelinovom zvjezdicom kako bismo goste kojima se radujemo ugostili na najbolji mogući način.

Da bismo uspjeli u tome, naš prijedlog za glavno jelo te večeri je – piletina. Da, piletina na milion načina. Razloga je više, a sada ćemo nabrojati samo neke:

  1. proteini
  2. vitamini
  3. jednostavnost pripreme
  4. lako kombinovanje sa prilozima

Najpopularnije meso na svijetu

Da li ste znali da je, prema posljednjim istraživanjima, piletina najpopularnije meso na svijetu? Zar to nije dovoljan razlog da se nađe i na našoj prazničnoj trpezi?

Ako smatraš da nije, onda će proteini kojima je piletina prebogata, a koji pomažu jačanju i razvoju mišića, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine biti dovoljan razlog. I da, praznici su vrijeme kada svi dobijemo koji kilogram više, a proteini iz piletine, kaže struka, od pomoći su i pri mršavljenju. Siti, a mršavi – dobitna kombinacija.

Takođe, piletina je prepuna aminokiseline triptofan, pa će konzumacija piletine povećati nivo serotonina u mozgu i poboljšati raspoloženje koga ne smije nedostajati u ovom periodu godine.

Pošto za goste uvijek biramo najbolje, otkrivamo vam i jednu tajnu: birajte „Perutnina Ptuj“ pileće meso koje je zapakovano u modifikovanoj atmosferi i koje je upakovano u tacnama. Pitate se zašto? Evo odgovora.

Pakovanje u modifikovanoj atmosferi ima garanciju očuvanja svježine proizvoda bez ikakvog mijenjanja svojstava mesa. U tom slučaju, pileće meso zadržava sve kvalitativne karakteristike tokom cijelog roka trajanja. Takođe, prednost upakovanih proizvoda jeste i bolja higijena čuvanja proizvoda koja se postiže minimalnim kontaktom sa samim mesom.

Mogući prilozi

I sada, kada smo 101 odsto sigurni da je piletina naš izbor, za prilog možete izabrati krompir, rižu, ananas, tjesteninu, njoke i gljive, krompir-salatu i mnogo toga.

Pošto imamo odgovor i na drugo pitanje: „Šta ćemo dobro jesti?“, donosimo vam i jedan recept kojim ćete oboriti s nogu svoje goste.

Piletina sa krompirom i povrćem

Sastojci:

  • 4 pileća bataka „Perutnine Ptuj“ (ili pileći fileti, po želji)
  • 6-8 krompira
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 čena bijelog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • So i biber po ukusu
  • Sok od jednog limuna
  • 1 kašičica meda (ako želite)
  • 1 kašičica senfa (ako želite)

Priprema:

Priprema povrća:

Operite krompir i isijecite ga na kolutove ili četvrtine.

Isijecite crveni luk, mrkvu i papriku na krupnije komade.

Bijeli luk isjeckajte sitno ili pritisnite čekićem.

Marinada za piletinu:

U velikoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, med, senf (ako koristite), origano, timijan, so i biber.

Stavite pileće batake (ili filete) u marinadu i dobro ih premažite. Ostavite da odstoje 20-30 minuta (ako imate više vremena, možete ih ostaviti u frižideru da se mariniraju duže).

Priprema rerne:

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Sastavljanje jela:

U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu rasporedite krompir, povrće i bijeli luk.

Dodajte malo maslinovog ulja, pospite solju, biberom i suvim začinima po ukusu.

Stavite mariniranu piletinu preko povrća.

Pečenje:

Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u zagrijanu rernu. Pecite 40-45 minuta.

Nakon toga, uklonite foliju i pecite još 20-25 minuta, dok piletina ne postane zlatnosmeđa i hrskava, a krompir mekan.

Služite:

Poslužite piletinu sa pečenim povrćem i krompirom, a možete dodati i svjež peršun ili majčinu dušicu kao dekoraciju.

 

(nezavisne)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button