Jedna namirnica se mora naći na prazničnoj trpezi, evo i zašto
Kraj godine sa sobom uvijek donosi dva važna pitanja: „Gdje ćemo za Novu godinu?“ i „Šta ćemo dobro jesti?“ Ako je pala odluka da najluđu noć u godini provedete u toplini doma sa porodicom i prijateljima, mi imamo odgovor na drugo pitanje.
Praznični dani kojima se radujemo i u kojima se trudimo što više vremena provesti sa najdražima ispunjeni su srećom, zabavom, ali i nevjerovatnim mirisima bakinih kolača i maminih slanih specijaliteta.
Svi se trudimo svoj dnevni boravak pretvoriti u prazničnu bajku, a kuhinju i trpezarijski sto u restoran s Michelinovom zvjezdicom kako bismo goste kojima se radujemo ugostili na najbolji mogući način.
Da bismo uspjeli u tome, naš prijedlog za glavno jelo te večeri je – piletina. Da, piletina na milion načina. Razloga je više, a sada ćemo nabrojati samo neke:
- proteini
- vitamini
- jednostavnost pripreme
- lako kombinovanje sa prilozima
Najpopularnije meso na svijetu
Da li ste znali da je, prema posljednjim istraživanjima, piletina najpopularnije meso na svijetu? Zar to nije dovoljan razlog da se nađe i na našoj prazničnoj trpezi?
Ako smatraš da nije, onda će proteini kojima je piletina prebogata, a koji pomažu jačanju i razvoju mišića, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine biti dovoljan razlog. I da, praznici su vrijeme kada svi dobijemo koji kilogram više, a proteini iz piletine, kaže struka, od pomoći su i pri mršavljenju. Siti, a mršavi – dobitna kombinacija.
Takođe, piletina je prepuna aminokiseline triptofan, pa će konzumacija piletine povećati nivo serotonina u mozgu i poboljšati raspoloženje koga ne smije nedostajati u ovom periodu godine.
Pošto za goste uvijek biramo najbolje, otkrivamo vam i jednu tajnu: birajte „Perutnina Ptuj“ pileće meso koje je zapakovano u modifikovanoj atmosferi i koje je upakovano u tacnama. Pitate se zašto? Evo odgovora.
Pakovanje u modifikovanoj atmosferi ima garanciju očuvanja svježine proizvoda bez ikakvog mijenjanja svojstava mesa. U tom slučaju, pileće meso zadržava sve kvalitativne karakteristike tokom cijelog roka trajanja. Takođe, prednost upakovanih proizvoda jeste i bolja higijena čuvanja proizvoda koja se postiže minimalnim kontaktom sa samim mesom.
Mogući prilozi
I sada, kada smo 101 odsto sigurni da je piletina naš izbor, za prilog možete izabrati krompir, rižu, ananas, tjesteninu, njoke i gljive, krompir-salatu i mnogo toga.
Pošto imamo odgovor i na drugo pitanje: „Šta ćemo dobro jesti?“, donosimo vam i jedan recept kojim ćete oboriti s nogu svoje goste.
Piletina sa krompirom i povrćem
Sastojci:
- 4 pileća bataka „Perutnine Ptuj“ (ili pileći fileti, po želji)
- 6-8 krompira
- 2 luka
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 3-4 čena bijelog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog timijana
- So i biber po ukusu
- Sok od jednog limuna
- 1 kašičica meda (ako želite)
- 1 kašičica senfa (ako želite)
Priprema:
Priprema povrća:
Operite krompir i isijecite ga na kolutove ili četvrtine.
Isijecite crveni luk, mrkvu i papriku na krupnije komade.
Bijeli luk isjeckajte sitno ili pritisnite čekićem.
Marinada za piletinu:
U velikoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, med, senf (ako koristite), origano, timijan, so i biber.
Stavite pileće batake (ili filete) u marinadu i dobro ih premažite. Ostavite da odstoje 20-30 minuta (ako imate više vremena, možete ih ostaviti u frižideru da se mariniraju duže).
Priprema rerne:
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Sastavljanje jela:
U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu rasporedite krompir, povrće i bijeli luk.
Dodajte malo maslinovog ulja, pospite solju, biberom i suvim začinima po ukusu.
Stavite mariniranu piletinu preko povrća.
Pečenje:
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u zagrijanu rernu. Pecite 40-45 minuta.
Nakon toga, uklonite foliju i pecite još 20-25 minuta, dok piletina ne postane zlatnosmeđa i hrskava, a krompir mekan.
Služite:
Poslužite piletinu sa pečenim povrćem i krompirom, a možete dodati i svjež peršun ili majčinu dušicu kao dekoraciju.
(nezavisne)