Tehnologija

NASA laserskim sistemom poslala fotografije i snimke na Međunarodnu svemirsku stanicu

Američka svemirska agencija NASA iskoristila je novi moćni laserski komunikacijski sistem za slanje fotografija i videozapisa kućnih ljubimaca na Međunarodnu svemirsku stanicu i to brzinom većom od brzine većine kućnog interneta.

Međutim, poenta nije bila u slanju fotografija, nego u testiranju nevjerovatne nove tehnologije. Godinama se NASA oslanjala na radio talase kako bi komunicirala sa svemirskim letjelicama, no laseri su mnogo brži i efikasniji.

NASA je kroz ovaj eksperiment testirala svoj prvi dvosmjerni laserski sistem. Laserska tehnologija je korištena za slanje podataka brzinom od 1,2 GB po sekundi. Prije svega nekoliko mjeseci je agencija demonstrirala moć laserskog prijenosa podataka u svojoj misiji Psyche. U ovoj demonstraciji je video narandžaste mačke isporučen na udaljenost od 19 miliona kilometara putem laserske konekcije sve do letjelice Psycho.

Inspirisani ovim, NASA-ini astronauti Randy Bresnik, Christina Koch i Kjell Lindgren, zajedno s drugim uposlenicima agencije, na ISS su poslali fotografije i videozapise kako bi testirali laser. NASA-ina misija SCaN (svemirska komunikacija i navigacija) demonstrirala je mogućnosti laserske komunikacije i testirala novu tehnologiju umrežavanja.

„Ne samo da smo pokazali kako ove tehnologije mogu igrati ključnu ulogu u omogućavanju NASA-inih budućih naučnih istraživačkih misija, nego su timovi imali zabavnu novu prilku da uz pomoć svojih ljubimaca pomognu u ovoj inovativnoj demonstraciji“, rekao je Kevin Coggins iz programa SCaN u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Laserska komunikacija ovisi o infracrvenom svjetlu za slanje i primanje informacija. Nakon niza procesa, fotografije i snimci ljubimaca su poslani u svemir putem optičkih komunikacija. Prije svega, fotografije i snimci su pohranjeni na kompjuter u centru za kontrolu misije u Las Crucesu u New Mexicu, a NASA je potom prenijela podatke u specijalna postrojenja pod nazivom optičke zemaljske stanice, koje se nalaze u Kaliforniji i na Havajima. Ove stanice su opremljene laserima koji mogu prenositi podatke u svemir.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button