Društvo

Od ponedeljka pa do kraja maja počinje sedmica sudske nagodbe

U Osnovnom sudu Brčko distrikta održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove pravosudne institucije za prva četiri mjeseca ove godine.
Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš rekao je da od počeka ove godine zaprimljeno 22.627 predmeta što je u poređenju sa istom periodom prošle godine više za dvije hiljade predmeta.

„Ukupnno u radu imamo 33.351 predmet i u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje, također i u prva četiri mjeseca riješili smo 23.014 predmeta što je 69 odsto dok je u odnsou na prošlu godinu ove godine za 5 odsto riješeno više“, rekao je Tomaš dodajući da je do kraja godine ostalo neriješeno 10.337 predmeta.
Govoreći o planu riješavanja starih predemta, Dragan Tomaš je istakao da te predmete prema planu rješavanja po starosti inicijalnih akata uspješno je rješeno 42 odsto takvih predmeta i u poređenju sa prošlom godinom riješeno je za deset odsto više predemta.
Predjesdnik Osnovnog suda rekao je da ove godine tendencija riješavanja upravnih sporova i da ove godine ostalo neriješeno 120 ovih predemeta, dok je priliv za izvršenje referate bio dosta veći, te je ostalo 4.952 predemta neriješeno.
Dragan Tomaš je na ovoj konferenciji za medije posebno istakao rad Odijeljenja za registar zemljišta i pravnih lica u Osnovnom sudu Brčko distrikta rekavši da je rok čekanja za riješenje predemta iz ove oblasti sveden na minimum.
On je nagalsio da su lideri u Bih i regionu kada je ova obalst u pitanju i prema njegovim riječima jedini sud koji ima objedinjenu bazu podataka kada je registar zemljišnih knjiga i pravnih lica u pitanju.
Govoreći o ispunjenu kolektivne norme Tomaš je rekao da prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ona iznosi 173 odsto što je daleko najbolji rezultat u odnosu na druge sudove u BiH.
On je za početak sljedeće sedmice pa do kraja maja mjeseca najavio „Sedmicu sudske nagodbe“ i pozvao sve zaintereovane strane da na ovaj način pokušaju riješiti svoje sporove.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button