Politika

Odobreno milion KM u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika za 2024. godinu

Na nastavku 48. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu odobren je tekući transfer i usvojen program

utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju Programa zapošljavanja pripravnika za 2024. godinu u iznosu od milion KM.

Svrha Programa zapošljavanje pripravnika (visokoobrazovanih mladih osoba koje nemaju radnog staža/radnog iskustva) je pružiti mogućnost zapošljavanja i osposobljavanja mladih osoba bez radnog staža/radnog iskustva za samostalan rad u struci.

Programom će bitiobuhvaćeno zapošljavanje nezaposlenih mladih lica sa visokom stručnom spremom (VSS) sa evidencije nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

„Posljednji program zapošljavanja pripravnika bio je 2013. godine. Novousvojenim programom na osnovu kojeg će Zavodu za zapošljavanje, kao realizatoru, biti dodijeljen grant od milion konvertibilnih maraka, po osnovu kojeg ćemo moći da zaposlimo određeni broj mladih visokoobrazovanih lica bez radnog iskustva je vrlo pozitivan i značajan momenat, s obzirom da je prepoznata potreba za ovakvim programom. Pozdravljam odluku Vlade i pozivam poslodavce da se prijave na budući javni poziv koji će Zavod uskoro raspisati, po završetku administrativne procedure“, kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak – Mitrović.

Članovi Vlade odobrili su Program utroška sredstava za finansiranje, odnosno sufinansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa za manifestacije iz oblasti sporta i kulture planirane u planu i programu rada Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2024. godinu. Ukupna sredstva za ovaj program iznose 500.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici data je i saglasnost na Nacrt organizacionog plana Odjeljenja za komunalne poslove.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button