Tehnologija

OPREZ: Pojavio se novi virus: Evo koje operativne sisteme napada

Do sada nepoznat malver, koji može da zarazi više platformi, navodno je ubačen radi špijuniranja i cyber kriminala, a aktivan je godinama.

U pitanju je „backdoor“, koji ubačen od cyber kriminalaca s kineskog govornog područja, a sigurnosna kompanija Trend Micro kaže da se radi o potpuno novom tipu malvera.

Naziv malvera je Noodle RAT, poznat je i pod nazivima ANGRYREBEL i Nood RAT, a stižu u verzijama i za Windows i za Linux. Vjeruje se da je u opticaju barem od jula 2016. godine.

Tokom godina, Windows verzija malvera je uz različite druge alatke bio oružje hakerskih grupa kao što su Iron Tiger i Calypso. Malver se pokreće preko loadera, podržava komande za preuzimanje i ubacivanje fajlova, pokreće druge tipove malvera, a može čak i sam da se obriše, piše B92.

Linux verzija malvera je upotrebljavana od različitih kriminalnih i špijunskih klastera, uključujući Rocke i Cloud Snooper.

Ističe se da obje verzije malvera dijele identičan kod za command-and-control (C2) i imaju slične formate konfigurisanja.

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button