PolitikaVijesti

Rusija izvršila napad na najveću ukrajinsku hidroelektran- planiraju li uništiti još jednu branu?

Ruski napad ciljao je hidroelektranu Dnjepar u Zaporoškoj oblasti, gdje vatrogasci trenutno interveniraju kako bi ugasili požar. Ukrhydroenergo, najveća ukrajinska kompanija za proizvodnju hidroenergije, izvijestila je da nema prijetnje od probijanja brane.

„S obzirom na nedavni napad na hidroelektranu Kahovka, sada su na red došli i Dnjepar. Ruske snage, kao neljudi, pokušavaju stvoriti novu ekološku katastrofu napadajući hidroelektranu Dnjepar i njezine brane“, navodi se u priopćenju.

Vatrogasci i energetski tehničari su na terenu, rješavajući posljedice „brojnih zračnih napada“. Ukrhydroenergo naglašava da nema opasnosti od probijanja brane te da je situacija pod kontrolom.

Snimci požara u hidroelektrani Dnjepar nakon ruskog udara objavljeni su od strane ruskih propagandista, uključujući i Vladimira Rogova, kao i putem brojnih Telegram kanala.

Napad se dogodio noću, blokirajući saobraćaj preko brane. Petro Andriushchenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, izjavio je da je ruski projektil pogodio trolejbus koji je prelazio branu, pri čemu je povrijeđeno na desetine ljudi.

U noći između 21. i 22. marta, Rusi su izvršili napad na Ukrajinu koristeći bespilotne letjelice i krstareće rakete. Upozorenje o zračnom napadu bilo je aktivno širom zemlje oko četiri sata.

Ruski vojni napadi su se dogodili na više lokacija, uključujući grad Zaporožje gdje su izvedena osam raketnih udara. Načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti, Ivan Fedorov, izvijestio je o značajnoj šteti na infrastrukturnim objektima i kućama civila.

Uz to, ruske snage su ciljale kritične infrastrukturne objekte u Vinickoj oblasti i energetske infrastrukturne objekte u Lavovskoj oblasti. Slični udari zabilježeni su i u gradu Krivoji Rih.

Ministar energetike, Herman Haluščenko, istaknuo je da je ruski napad u noći između 21. i 22. marta bio usmjeren na ukrajinski energetski sektor te da je bio jedan od najmasovnijih napada u nedavnoj povijesti.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button