PolitikaVijesti

Zemljište bivše fabrike obuće „Izbor“ tema rasprava u brčanskoj Skupštini

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta tokom današnjeg zasjedanja pažnju su posvetili informaciji o prodaji zemljišta bivše tvornice obuće „Izbor“, odnosno dva puta ponovljenom tenderu.  Suština diskusije se svodila na ključno pitanje „ zbog čega je ponovljan tender i zašto je tada izlicitirana cijena zemljišta u iznosu od 3.600.000 u ponovljenom tenderu pala na 1.800.000 maraka?“  i ko je kriv za gubitak od 1.800.000 KM?

Kako je usaglašeno, na ove kao i pitanja po kom osnovu je investitoru vraćen PDV na uplaćena sredstva, rasprava će biti nastavljena na zahtjev za dopunu informacija kmoju je tražio zastupnik Uroš Vojinović (Ujedinjena Srpska).

Podsjećanja radi, atraktivna parcela bivše Fabrika obuće „Izbor“ iz Brčkog jedna je od onih koja se našla u raljama kriminalne privatizacije, a od nekadašnjeg giganta ostalo je samo zemljište koje je na kraju pripalo Distriktu. Njegova posljednja prodaja za jednog od potencijalnih kupaca je neregularna te bi slučaj mogao dobiti sudski epilog.

Javna prodaja objavljena je sa početnom cijenom od milion i 860 hiljada maraka, međutim, jedan kupac ponudio je najveći iznos i to skoro 3,5 miliona KM.

Upravo s ovom cifrom, kompanija V Group Palis trebala je postati vlasnikom parcele, ali nedugo nakon obavljanja usmenog javnog nadmetanja procedura je poništena, a nadležni su se pozivali na razloge formalne prirode.

Međutim, 16. decembra 2022 godine, Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta, u novom postupku izabrala je najboljeg ponuđača za prodaju zemljišta. Vlasnikom atraktivnog zemljišta postala je firma Belamionix, sa ponuđenom cijenom u iznosu od milion i 829 hiljada konvertibilnih maraka.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button