Magnezijum je neophodan mineral, povećajte njegov unos konzumacijom ovih namirnica

Također je važno napomenuti da magnezij ne djeluje sam. Jedan od magnezijevih prijatelja je vitamin D, koji pomaže povećati apsorpciju magnezija u crijevima.
Slično tome, magnezij je neophodan za maksimiziranje apsorpcije kalcija. Routhenstein također ističe važnost magnezija za apsorpciju kalija.
“Kalij igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i podržavanju zdrave funkcije mišića”, navela je.
Kako bi se održala uravnotežena prehrana koja potiče zdrave nivoe magnezija, savjetuje se fokus na lisnato zeleno povrće, kao i na ostale namirnice bogate magnezijem poput cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki te obogaćene hrane.
Evo popisa povrća s najvišim nivoima magnezija koje može biti odličan i ukusan dodatak vašoj prehrani:
Blitva
Pola porcije kuhane blitve (otprilike 180 grama) sadrži 150 mg magnezija, a zanimljivo je da različiti dijelovi biljke nude različite zdravstvene prednosti. Listovi blitve sadrže većinu vlakana, natrija, magnezija i flavonoida, dok su stabljike bogate kalijem.
Špinat
Samo 100 grama kuhanog špinata osigurava 78,5 mg magnezija i izvrstan je izvor vitamina A, C, K i folata (vitamin B9). Špinat je također poznat po visokim nivoima antioksidansa i polifenola, a utvrđeno je da ima zaštitne učinke protiv bolesti jetre.
Bogat je i nitratnim oksidom, a istraživanja pokazuju da djeluje kao odličan dodatak prehrani za sportaše koji žele poboljšati svoje fizičke performanse.
Artičoka
Pola šolje kuhanih srca artičoke (otprilike 80 grama) nudi 35,3 mg magnezija, a ovo povrće bogato je i folatom i vitaminom C. Prema nedavnoj studiji, važna komponenta artičoke je inulin, za koji se zna da ima prebiotički učinak stimulirajući rast zdravih bakterija u našim crijevima.
Pastrnjak
Otprilike 70 grama kuhanog pastrnjaka sadrži 22,6 mg magnezija. Ovo korjenasto povrće također je prepuno vitaminom C, vitaminom K, folatima i kalijem. Vjeruje se da su jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti pastrnjaka njegovi flavonoidi i poliacetileni koji mrkvi daju relativna protuupalna i antifungalna svojstva, ublažavaju grčeve, povećavaju protok krvi i djeluju kao antidepresiv.
Kelj
Samo 60 grama kuhane raštike sadrži 18,9 mg magnezija, ali to nije sve. Raštika sadrži i vitamine A, C i K te je dobar izvor željeza i kalcija. Bogata vlaknima, raštika je izvrstan način za snižavanje visokog krvnog pritiska i nezdravog nivoa LDL holesterola.
Krompir
Porcija kuhanog krompira s korom (80 grama) sadrži otprilike 17 mg magnezija. Krompir je također dobar izvor vitamina C i kalija. Ovo krepko povrće bogato je otpornim škrobom, za koji su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, pretilosti i visokog holesterola, kao i poboljšati zdravlje crijeva.
Kelj
Porcija kuhanog kelja (50 grama) sadrži otprilike 15 mg magnezija. Sadrži i vitamine A, B6, C, K, folate, vlakna, karotenoide i mangan. Pokazalo se da liječi čir na želucu i pomaže u upravljanju pretilošću.
Rikula
Porcija rikule sadrži 4,7 mg magnezija, a nudi i vitamine A, C i K. Ovo lisnato povrće također sadrži mnogo antioksidansa i glukozinolata.
Povrće bogato nitratima, poput rikule, također je privuklo pažnju zbog svog potencijala u podršci oralnom zdravlju promovisanjem korisnih bakterija koje smanjuju nitrate. To pomaže u sprječavanju neravnoteže koja može doprinijeti raznim problemima oralnog zdravlja poput karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha.
klix
