Biznis

Bitcoin opet snažno raste

Gubici u aprilu bili su značajni, iznosili su 16 odsto, što predstavlja najveći mjesečni pad od novembra 2022. godine, kada je industriju potresao pad FTX berze i skandali povezani sa Samom Bankmanom Friedom (usput: osnivač Binancea Changpeng Zhao također treba ići u zatvor, ali samo na četiri mjeseca).

U srijedu je cijena BTC-a skliznula ispod 57.000 dolara, što je najniže u posljednja dva mjeseca. Tog dana bilo je 563 miliona dolara odljeva iz američkih bitcoin ETF-ova.

Činjenica da se bitcoin odmaknuo od rekorda (sredinom marta vrijedio je 74.000 dolara) za gotovo 25 odsto je (uz nevoljkost Feda da brzo krene snižavati kamate) dobrim dijelom povezana upravo sa odljeva iz fondova ETF-a, gdje je 1. maja više od polovice pozicija već bilo “ispod nivoa”, a prijetila je i nova prodaja pozicija i time dodatni padovi.

Ali ispalo je drugačije. Bitcoin je posebno snažno porastao u petak i kretao se iznad 63.000, dok su američki ETF-ovi ponovno zabilježili značajna pozitivna kretanja i priljeve od 378 miliona dolara. U banci Standard Chartered povećali su ciljnu cijenu bitcoina i za ovu godinu (150.000 dolara) i za iduću godinu (250.000dolara).SEEbiz

(Capital)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button