Lifestyle

Borba protiv slatkiša: Koje namirnice mogu smanjiti vašu želju za šećerom

Žudnja za hranom je prirodan proces i dio tjelesnog sistema povratnih informacija koji nam signalizira što našem tijelu nedostaje. Na primjer, žudnja za crvenim mesom može značiti da nam nedostaje željeza. Međutim, žudnja za slatkišima nije uvijek korisna.

Ako nismo oprezni, lako možemo pretjerati s konzumacijom slatkiša, što može postati nezdrav običaj. Za razliku od željeza i drugih važnih nutrijenata, šećer nije nužan za naše tijelo. Ipak, Amerikanci ga konzumiraju u prekomjernim količinama – prema American Heart Association, prosječna odrasla osoba unosi oko 22 kašičice šećera dnevno.

Razlozi zbog kojih često posežemo za slatkišima su mnogobrojni, od psihičkih potreba do umora. Najveći krivac za žudnju za šećerom su proizvodi koji uzrokuju pad šećera u krvi, poput rafiniranih ugljikohidrata i namirnica koje sadrže skriveni šećer, kao što je umak od paradajza. Pad šećera u krvi može izazvati osjećaj lažne gladi i smanjenje energije.

Srećom, postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u smanjenju žudnje za slatkim i održavanju stabilne energije.

Avokado

Avokado je bogat vitaminima B i folatima koji smanjuju stres. Sadrži 18 esencijalnih aminokiselina, te je izvrstan izvor proteina, zdravih masti i vitamina E.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pomaže u snižavanju razine inzulina i potiskivanju gladi, bez povećanja razine kolesterola. Također se koristi kao pomoć u mršavljenju jer sprječava želju za slatkim, opskrbljujući jetru korisnim mastima koje se koriste kao gorivo, a ne skladište.

Laneno sjeme

Dve kašičice lanenog sjemena dnevno pružaju gotovo 25% dnevnih preporučenih vlakana. Hrana bogata vlaknima usporava probavu, čineći da se osjećamo siti i pomažući u smanjenju kalorijskog unosa, što smanjuje žudnju za slatkišima.

Jam i slatki krompir

Jam i slatki krompir su bogati vitaminom B6, kalijem, vitaminom C i vlaknima. S samo 157 kalorija po porciji, izvrsni su za osjećaj sitosti i kontrolu apetita. Prirodna vlakna u jamu usporavaju probavu šećera, čime sprečavaju osjećaj gladi između obroka. Njihov prirodni slatki okus također zadovoljava želju za slatkim na zdrav način.

Jaja

Jaja su jedno od najboljih rješenja za smanjenje žudnje za šećerom i održavanje sitosti. Izvor su proteina, zdravih masti, vitamina B, omega-3 masnih kiselina i željeza. Jaja također snižavaju razinu inzulina i hormona grelina, koji kontrolira glad. Konzumiranje jaja za obrok ili međuobrok može vam pomoći da izbjegnete prekomjerno konzumiranje šećera.

(Klix.ba)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button