Politika

Brčko: 16,5 Miliona poljoprivredi – Što je za 2 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković održali su konferenciju za medije povodom usvajanja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na 42. redovnoj sjednici Vlade.

Gradonačelnik Nišić kazao je da se radi o najvećem iznosu koji je izdvojen za ove namjene do sada. Ukupna vrijednost zajedno sa sredstvima koja se predviđaju za rebalans budžeta je 16,5 miliona KM što je za 2 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu.

„Cilj je ublažavanje negativnog uticaja na tržištu repromaterijala, inflacije kao i klimatskih promjena. Treba amortizovati te operativne troškove, održati produktivnost, likvidnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Treba osigurati kontinuitet kvaliteta i kvantiteta primarne proizvodnje, preradu i plasmana proizvoda na tržište. Ovim mjerama treba unaprijediti kvalitet života u ruralnim područjima. Poslije otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom otvaraju se velike mogućnosti za podsticaje koji će značajno unaprijediti taj segment privrede. Brčko distrikt BiH ima značajan agropotencijal. Treba ići i u pravcu razvoja tzv. agroturizma, podsektora turizma, a to udruženje već postoji u Tuzlanskom kantonu i bilježi pozitivne bilanse“, kazao je gradonačelnik Nišić.

On je kazao da ovaj pravilnik u odnosu na prethodne pravilnike podrazumijeva povećanje podsticaja za 10% za sve oblike proizvodnje, osim podsticaja za uzgoj krava gdje je podsticaj povećan za 200 KM po jednom grlu. Naglasio je da je prošle godine osiguran i jedan milion KM za regresirano gorivo, što je predviđeno i za ovu godinu.

„U pčelarstvu je podsticaj povećan sa 30 KM povećan na 40 KM, podsticaj za držanje jagnjadi uvećan je sa 50 na 65 KM, a također sada su uvedena i dva turnusa za jagnjad. Uvedene su nove proizvodnje vezane za plastenike, to su dinja, lubenica i krompir. Povećani su i podsticaji za investicije i mehanizaciju sa 30% na 40% vrijednosti mehanizacije i investicija“, istakao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković napomenuo je da su pored povećanja za 10% uvećani i zagarantovani iznosi, kao i maksimalni iznosi za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a te za pravna lica.

Ninković je ovom prilikom istakao problem obilježavanja jagnjadi navodeći da je pronađeno privremeno rješenje.

„Nažalost nismo u mogućnosti osigurati ušne markice, nabavljaju se sa državnog nivoa i mi smo pribjegli privremenom rješenju. Odjeljenje je pripremilo informaciju koja će biti kandidovana za narednu sjednicu Vlade u okviru koje je predviđen zaključak kojim bismo omogućili našoj Veterinarskoj stanici da vrše privremeno obilježavanje jagnjadi i ovaca našim ušnim markicama koje su se ranije koristile iz Distrikta kako ljudi ne bi propustili mogućnost da ostvare podsticaj“, kazao je Ninković.

On je iskoristio priliku da obavijesti sve poljoprivredne proizvođače koji su pretrpjeli štetu usljed olujnog vremena da tu štetu mogu prijaviti najkasnije do ponedjeljka do 15.30 sati.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button