Društvo

Brčko: Obilježen „Dan pobjede nad fašizmom“

Povodom 9.maja – „Dan pobjede nad fašizmom“ danas je na brčanskom Partizanskom spomen obilježju obilježeno 79. godina od okončanja Drugog svjetskog rata uz polaganje cvijeća.

Predsjednik Saveza Udruženja boraca narodnog oslobodilačkog rata Brčko distrikta Janko Vuković rekao je da je  „Dan pobjede nad fašizmom“ jedan od pet najznačajnijih datuma koje oni obilježavaju u ovom gradu, jer je na tom spomen području sahranjeno 438 prip0adnika partizanskih jedinica koji su dali svoje živote za stvaranje Jugoslavije i slobode našeg naroda.

 

„Mladi znaju mnogo o ovom događaju, borcima i borbama Drugog svjetskog rata i žele da dođu. Položili smo i devet ruža za djecu koja su stradala u Beogradu i dobili smo iz tog grada povratne informacije, te iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Subotice, rekao je Vuković.

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da smo se zahvaljujući herojskoj borbi naših predaka svrstali u plejadu onih koji ponosno obilježavaju ovaj značajan datum „Dan pobjede nad fašizmom“.

„Ovo je višestruko važno, prije svega zbog pomena i sjećanja na naše pretke sa jedne strane, a sa druge strane da mladim generacijama prenesemo važnost borbe protiv fašizma na svim poljima, naročito zbog pokušaja da se ovaj datum kroz druge nazive zanemari i obezbijedi antifašistička borba“ istakao je Milić.

Ovom događaju i ove godine prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te zvaničnici iz političkog i javnog života kao i učenuici srednje Tehničke škole Brčko distrikta.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button