Magazin

Brčko: Pčelari zadovoljni proljećnim prinosima meda

Prvi proljećni pregled pčelinjih društava je završen na području Brčko distrikta i od sljedeće sedmice počinje bagremova paša što je za minimalno tri sedmice prije optimalnog roka zbog izrazito velikih temperatura.

Član brčanskog Udruženja pčelara „Matica“ Nikola Kerezović kaže da se ne može tačno kalendarski odreditti kada treba vršiti prvi detaljni proljećni pregled pčelinjih društava, ali to u prvom redu itekako zavisi od klimatskih uslova koji su ove godine bili povoljni za raniji proljećni pregled košnica.

„Klima se poremetila i svi radovi oko pčelinjih društava su počeli unaprijed oko mjesec dana, a uljana repica je prije 15 dana počela da medi i ona je u fazi završetka. Također, bagrem je počeo da cvati. Mi smo završili proljećne preglede i sanirali smo eventualne štete kako bismo se na najbolji mogući način pripremili za bagremovu pašu.“ Rekao je Kerezović.

 

Prema riječima Kerezovića, proljećni pregled košnica veoma je važan dio pčelarskog posla koji može pomoći u održavanju zdravlja pčela i poboljšanju proizvodnje meda.

Kada su u pitan ju gubitci ističe Kerezović da su minimalni.

„Mi pčelari kada imamo 15 % gubitka je zadovoljavajuće i ja sam imao okmo deset uginulih pčelinjih društava što nije puno na trenutnu količinu, ali pčela je insekt koji se brzo obnavlja i to se nadoknadi. Također, veliki problem nam stvaraju ove klimatske promjene, zagađenost vazduha, te bolesti pčela poput američke truleži, cerna i varoa koja nam stvara velike promjene“, pojasnio je Kerezović.

Pčelare vrlo brzo očekuje bagremova paša i do tada bi trebalo pripremiti pčelinje društvo kako bi se održala pčelinja zajednica koja treba da ima 40 do 50 hiljada pčela.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button