Vijesti

Brčko: Skupština usvojila izmjene zakona o platama

Tokom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Brčko distrikta zastupnici su usvojili po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o platama u javnim službama i institucijama Distrikta, što je uzrokovano promjenama visine najniže plate u enititetima, odnosno Republici Srpskoj gdje je najniža plata 900 KM.

„Zakonska primjena ovakve osnovice više najniže plate u Brčkom bi ugrozila fiskalnu stabilnost Distrikta, pa je za drugu polovinu tekuće godine usvojenim izmjenama propisana osnovica za obračun plata u iznosu od 767 maraka. Takožer je predmetnim zakonima propisano linearno povećanje plata u iznosu od 165 maraka“, rekao je predsjdnik Skupštine Siniša Milić (SNSD) dodavši da je u ovome kontekstu i prilagođavanje koeficijenta toj novoj osnovici.

Ovakvo rješenje parlamentarne većina je smatarala nakvalitetnijim, posebno imajući u vidu one sa najnižim platam.

„Na ovaj način je izbjegnuta situacija u kojoj bi, da je eventualno došlo do procentualnog povećanja plata, daleko više dobili oni sa najvišim platama, dok bi onima sa najnižim povećanje bilo 165 maraka. Ovako svi su dobili identičnih 165 maraka povećanja“ naglasio je Milić.

Pored navedenog, zastupnici su primili k znanju i informaciju o potraživanjima od oko 21 milion maraka, koja Distrikt ima prema „Bobar“ banci koja je u stečaju.

Nastavak prekinutog zasjedanja uslijedit će za petnaest dana, dok bi vanredna sjednica , posvećena rebalansu budžeta Distrikta za tekuću godinu, trebala biti zakazana već naredne sedmice.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button