Društvo

Brčko: Voćari zadovoljni urodom šljiva

Vremenske prilike pogodovale su ovogodišnjem urodu šljiva na području Brčko distrikta, te su uveliko završene berbe ranih sorti šljive. U poređenju sa prošlom godinom kvalitet uroda je nadmašio ičekivanja, zbog čega voćari ističu zadovoljstvi dustrubucijom i kvalitetom šljive.

Poljoprivredni proizvođač iz Šotorovića, Bakija Ribić istakao je da posljednji led nije znatno oštetio šljivu i da je berba izvršena na vrijeme te da otkup cijene šljive iznosi 90 feninga po kilogramu. Problem u berbi predstavlja manjak radne snage ali uz pomoć prijatelja i rodbine uspijevaju nadoknaditi nedostatak radne snage i obaviti poslove na vrijeme.

„Ovogodišnja berba je krenula 15 dana ranije nego inače, pa smo uspijeli prije vremensih nepogoda koje su zadesile Brčko i okolinu obrati šljive te je plasirati na evropsko tržište“, izjavio je Bakija Ribić, voćar iz Šotorovića, te je dodao da je u svojim voćnjacima nabrao oko 9 tona šljive „čačanska ljepotiva“.

Prema njegovim riječima, zbog nedavnih vremenskih nepogoda, poput leda koji je pogodio ovo područje, nadolazeća kasna sorta, poznata kao „stelnija“, neće movći biti plasirana na evropsko tržište jer neće zadovoljiti standarde za prvu klasu. On isitiče da nije teško postići kvalitetnu prve klase ako se primjene sve agrotehničke mjere od cvjetanja do berbe.

U voćnjaku Ibre Junuzovića, pored ostalih voćki, zasađeno je oko  4 hektara šljive. Unatoč nedostatku radne snage, velikim naporima sustižu poslove u berbi.

„I ove godine je urod dobar, a šljiva je vrhunskog kvaliteta. Na sreću, grad nije prouzrokova veće štete ali nismo tadovoljni otkupnom cijenom. Troškovi su veliki, a otkupljivači kažu da ne mogu ponuditi veću cijenu“, dodao je Junuzović.

(radio Brčko)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button