Društvo

Čelić: Dani jagodičastog voća u BiH- čelićka jagoda poznata širom Evrope

U Čeliću se do 12. maja održava 28. Privredno-turistička manifestacija „ DANI JAGODIČASTOG VOĆA BIH“ Čelić 2024.

Čelić je po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica naše zemlje poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta, a manifestacija, u narodu poznata kao Jagodarevo, prvi puta je održana 1980. godine.

Pored izloženog prostora i brojnih izlagača, manifestacija redovno biva obogaćena brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama.

Dok traje sajam jagoda, pogledajte priču o uzgoju jagoda u ovom kraju. Poizvođači očekuju dobar urod. Brendirana Čelićka jagoda poznata je širom Evrope, a ovih daba puni police Hrvatskih trgovina.

Prema broju registrovanih proizvođaća na području Čelića je oko 600 hektara zemljišta pokriveno nplasteničkom proizvodnjom. Kada se uzmu u obzir i neregistrovani, broj je mnogo veći. Berba je uveliko u toku i traje danima. Proizvođači jagoda plasiraju na bg.tržište, u Hrvatsku i dio za Njemačku. Karasuljići su, kažu, za sada zadovoljni urodom. Imaju zasađenih jagoda na 26 duluma zemljušta i sve je pokriveno plastenicima.

SMAJIL KARASULJIĆ proizvođač:

!Samo je jedna prednost, da je zaštitimo od kiša i malo ranije krene. Ono ostalo su dve mane, vjetrovi sruše, snijeg poruši, vruće je untra, troškovi su, sve je skupo.“

HAJRUDIN KARAMOVIĆ, proizvođač:

„Netretirana, neprskana, što naš narod kaže. Na kraju su počeli pitati je li totalisana. Ne. Vidite da je u zaštićenom prostoru, sto posto bio“

Urodm je zadovoljan i Edin Karasuljić, koji ima zasađenih jagoda 10 dunuma zemljišta. Razvoj plasteničke proizvodnje, uz podršku vlasti im je, kaže, znatno unapriujedio proizvodnju.

EDIN KARASULJIĆ, proizvođač:

„Ovdje sam ja imao i prije dvije godine sedam dunuma na otvorenom po0lju i8 to kad dođe sezona da se bere, onda su nas zadešavale velike majske kiše. To jue znalo da truhne, da ubaciš u košaricu deset jagoda, a 50 da baciš“.

Na imanju Karasuljić smo zatekli i njihove vrijedne kćerke, šsetogodišnje blizankinje Emu i Ednu, KOJE RADE PUNOM PAROM.

OPĆINA Čelič je u Bosni i Hercegovini, ali i regiji poznata po proizvodnji najvećih količina jagoda. Uzgoj traje više od pet decenija, a plasteniča proizvodnja je sada skoro potpuno zastupljena.

(BHRT)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button