Biznis

Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni s nizom izazova koji prijete opstanku ovog voća u Bosni i Hercegovini.

Manje količine malina stižu na tržište, a jučer su dvije hladnjače počele s otkupom. Ipak, proizvođači još nisu upoznati s otkupnom cijenom, ali moraju predati svoj rod u nadi da će biti bolje nego prošle godine. Inače, ako se situacija ne popravi, to bi mogao biti početak kraja malinarenja u Bosni i Hercegovini. Mnogi su već odustali od malinjaka, ili ih pokosili do naredne sezone.

Neki od problema s kojima se suočavaju proizvođači su obilne padavine koje su pogodile regiju, uz mogućnost oštećenja usjeva. Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, smatra da će ovogodišnji rod vjerovatno podbaciti zbog niza nepovoljnih vremenskih prilika, uključujući mrazeve u aprilu i sušu u februaru i martu.

Dodatno, padavine su uzrokovale lomljenje grana i stresa u zasadima, što će vjerovatno utjecati na kvalitet i kvantitet roda. Proizvođači su suočeni i s problemom nedostatka sredstava za ulaganje u ovu godinu, s obzirom na loše cijene i neisplaćenost prethodnih godina.

Cijene malina su povezane s pregovorima u susjednoj Srbiji, gdje malinari traže više za svoje proizvode. U Podrinju, dnevnice berača kreću se od 70 do 100 KM, dok proizvođači čekaju ishod pregovora kako bi odredili cijenu. Najveći izazov je to što cijenu malina određuju hladnjačari, dok proizvođači imaju malo utjecaja na tu odluku.

Uprkos nizu problema, proizvođači se nadaju boljoj budućnosti za malinarenje, ali su svjesni da će biti potrebne promjene kako bi se osigurala stabilnost i održivost ovog sektora u Bosni i Hercegovini.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button