Vijesti

Erdogan nakon poraza na izborima: „Nije kraj već prekretnica“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su lokalni izbori u Turskoj završeni na “način koji priliči našoj demokratiji”, opisujući demokratiju i nacionalnu volju kao “pobjednika izbora.

“31. mart za nas nije kraj, već prekretnica. Turski narod je na izborima za lokalne vlasti ponovo iskoristio glasačku kutiju kao priliku da prenese svoje poruke političarima”, rekao je Erdogan u obraćanju građanima.

“Bez obzira na rezultate, pobjednik ovih izbora je prije svega naša demokratija, nacionalna volja”, rekao je.

Turski predsjednik je kazao da je svih 85 miliona ljudi, bez obzira na njihovu političku pripadnost, pobijedilo u izbornom maratonu, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na lokalnim izborima diljem zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti općine u Istanbulu i Ankari koje je oporba osvojila 2019.

Aktualni oporbeni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske oporbene stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milijun glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

„Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njezinih šest milijuna stanovnika bez diskriminacije“, obećao je.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button