Društvo

Gledaoce FTV-a danas dočekala testna slika umjesto Jutarnjeg

Jutros su gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku.

Program Federalne televizije se ne emituje jutros od 6 sati, što su jučer najavili iz Radiotelevizije Bosne i Hercegovine. Umjesto Jutarnjeg programa, jutros smo naišli na testnu sliku.

Kako su naveli, riječ je o privremenom uskraćivanju pružanja usluga.

– Mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine, a što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a. Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovom osnovu na dan 6. maj 2024. g. iznose 1.590.971,69. Istovremeno dug BHRT-a prema RTVFBiH na isti dan je 364.511,50KM – naveli su jučer iz BHRT.

Ova Odluka se odnosi na sve usluge izuzev: pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije i usluga preuzimanja pošte za RTVFBiH za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine.

IZ BHRT su jučer istakli da su svjesni težine odluke, ali da u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a su bili prinuđeni na ovakvu odluku, jer prethodni pozivi na izmirenje obaveza nisu dali efekta. Dodali su da će u slučaju izmirenja obaveza privremene odluke staviti van snage.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i suradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button