Društvo

Inspektorat Brčko distrikta: Pojačane kontrole izdavanja „Stan na dan“ i zapošljavanja stranih državljana

Inspektorat Brčko distrikta u predstojećem razdoblju vršit će pojačanu kontrolu na terenu s ciljem preventivnog djelovanja i to iz oblasti inspekcije poslovanja, tržišne inspekcije rada, prosvjetno pedagoške inspekcije, kao i inspekcije za fondacije i udruge.

Na području Brčko distrikta, ali i cijele Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme u porastu je izdavanje stanova po principu takozvanom „Stan na dan“, za koje vlasnici ne plaćaju nikakve obaveze, te nemaju registriranu djelatnost. Samir Đuvić glavni inspektor inspekcije poslovanja istaknuo je kako su vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata koji u svojoj djelatnosti pružaju i usluge smještaja i koji su službeno registrirani najviše potencirali ovu vrstu kontrole. Prema njegovim riječima pojačana kontrola vršit će se i na sveobuhvatnu kontrolu poslodavaca koji zapošljavaju strane državljane, vodeći se indikatorima vezanim za trgovinu ljudi koja je diljem Europe sve više zastupljena.

„ To će biti velike kontrole, jer na području Brčko distrikta, posebno u građevinskom sektoru imamo veliki broj stranih državljana iz Turske, Bangladeša, Nepala i drugih zemalja, te će inspektori u tom dijelu tržiti indikatore koji se odnose na trgovinu ljudima ili eksploataciju radnika,“ doda je Đuvić napominjujući kako inspektori iz Brčkog redovito odlaze na regijske i europske obuke koje su najviše vezane za oblasti trgovine ljudima.

Pored problema oko trgovine ljudima akcenat će se staviti i na uvjete u kojima rade strani državljani na području Brčko distrikta, a odnosi se na rješavanje radno pravnog statusa, odnosno jesu li im plaćena mirovinska i zdravstvena osiguranja, u kakvi uvijetima žive i kako poslodavci odnose prema njima i slično. Svaki izlazak na teren će se obavljati po nalogu glavnog inspektora, u suradnji s Policijom Brčko distrikta , te će sve nepravilnosti koje se zateknu biti kažnjavane na licu mjesta.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button