Zanimljivosti

Kardiolog: Ako želite bolje zdravlje srca, izbjegavajte tri umaka

Određene namirnice mogu unaprijediti kardiovaskularno zdravlje i održati arterije čistima, ali postoji i mnoštvo opcija koje mogu biti štetne za srce. Te namirnice mogu dovesti do začepljenja arterija, visokog krvnog tlaka i drugih problema. Nažalost, mnogi omiljeni umaci spadaju u tu kategoriju.

Kardiolog dr. Bhaskar Semitha upozorio je na tri takva najgora umaka koji sadrže visoke nivoe zasićenih masti, dodanih šećera i natrija. Te tvari mogu začepiti arterije, povisiti LDL (loš holesterol) i krvni tlak te ozbiljno narušiti zdravlje srca.

1. Umaci od sira

Teško je odoljeti nachosima i sličnim jelima, ali umak od sira, koliko god bio ukusan, sadrži velike količine zasićenih masti i soli.

“Čak i mala porcija može povisiti nivo holesterola i opteretiti kardiovaskularni sistem”, upozorava dr. Semitha za SheFinds. Kombinacija nezdravih masti i natrija doprinosi nakupljanju plaka u arterijama, što sužava protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti.

2. BBQ umak

Iako nismo u sezoni roštiljanja, BBQ umak uvijek zvuči primamljivo. Međutim, većina verzija koje se kupuju u trgovinama sadrži velike količine šećera, pogotovo visokofruktoznog kukuruznog sirupa. “Ovo mnoge iznenadi. S vremenom, ti šećeri uzrokuju upale, inzulinsku rezistenciju i bolesti srca”, objašnjava kardiolog. Upale koje uzrokuju dodani šećeri mogu oštetiti stijenke arterija i ubrzati nakupljanje plaka.

3. Kečap

Kečap je nezaobilazan dodatak u mnogim kuhinjama, ali, nažalost, također može biti štetan za zdravlje srca. “Mnogi brendovi ga obogaćuju dodanim šećerima i natrijem. Ti sastojci mogu tiho narušiti napore za održavanje zdravog krvnog tlaka i nivoe šećera u krvi”, napominje dr. Semitha. Šećer uzrokuje upale, dok natrij pogoršava hipertenziju, stoga je važno konzumirati kečap umjereno.

Srećom, postoje mnoge zdrave i ukusne alternative ovim umacima koji začepljuju arterije. Dr. Semitha preporučuje umake od avokada, preljeve na bazi grčkog jogurta te svježu salsu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button