Društvo

Kazne za one koji koriste dinar na Kosovu: Od sutra gotovinske transakcije samo u evrima

Završen je prelazni period od tri mjeseca po pitanju dinara na Kosovu i Metohiji.

Kako prenosi RTK, danas se završava prelazni period od tri mjeseca koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od sutra će biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju. U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju u evrima.

„Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti“, navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

(Buka)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button