Društvo

Kostini roditelji šokiraju, advokat iznio detalje: ‘To što je otac rekao je jezivo. A majka? Ponaša se kao da je iznad suda…’

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ ‘Vladislav Ribnikar‘ u Beogradu gostujući u emisiji ‘Jutro na Blicu‘ istaknuo je da je ponašanje roditelja dječaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucnjima iz očevog pištolja usmrtio devetoro djece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dječaka vode se dva postupka, jedan kazneni i drugi građanski.

“Kazneni postupak je počeo početkom januara i vodi se protiv roditelja dječaka ubojice, kao i dvije osobe koje su radile u streljani. Različita su djela za koja su optuženi roditelji, u tom postupku će se utvrđivati njihova kaznena odgovornost. Nadamo se da će rezultirati zatvorskim kaznama, ako tužiteljstvo dokaže da su izvršili kaznena djela”, otac dječaka teško djelo protiv opće sigurnosti, a majci se stavlja na teret nedozvoljeno držanja oružja i streljiva, rekao je Božović.

Kako ističe, tokom cijelog postupka držanje oca dječaka uvreda je za sve.

“Mi jedanaest mjeseci slušamo kako se oni ne osjećaju krivim za to što se dogodilo. Početkom aprila Vladimir K. je imao priliku doći i objasniti kako to niko nije kriv za smrt deset ljudi i za ranjavanje djece i nastavnice. On je došao u sudnicu, izjavio je sućut, a zatim je rekao da ne može on ponovno proživljavati tu traumu, da je on mrtav čovjek i da ne može odgovarati na pitanja, čime je skratio davanje iskaza”, kaže Božović.

Osvrnuo se i na sućut koje je izjavio roditeljima ubijene djece.

“Sućut koja je izjavljena, po mom mišljenju, izjavljena je samo zato što je suđenje bilo otvoreno za javnost, samo zato što mediji mogu prisustvovati, kako bi se to moglo prenijeti i stvoriti neka empatija.”

Božović kaže je da je držanje Vladimira K. u sudnici uvredljivo s više aspekata.

“Izjave da je on mrtav čovjek, da ne može opet prolaziti kroz traumu je uvredljivo s više aspekata. Prvo, Vladimir je vrlo živ čovjek. I on, i njegova supruga i njegova djeca. Oni se mogu smijati, razgovarati, nastaviti školovanje i život. Porodice ubijenih ne mogu. Ta djeca su pobijena. Njihovi su životi uništeni bespovratno. Oni mogu reći da su mrtvi ljudi. Ako su oni mogli smoći snage doći sudnicu, dati izjavu i ogoliti svu svoju bol pred cijelim društvom, ako su oni mogli doći i slušati ga, kako onda on ne može”, pita se Božović.

Ponašanje majke dječaka, Miljane K., Božović je opisao kao ‘bez empatije i osjećanja odgovornosti i morala‘.

“Još moramo saslušati majku, ona se dva puta nije pojavila na poziv s izgovorom da još nije dala izjavu o kaznenom postupku. Time šalje poruku da je ona iznad suda, da je ona ta koja upravlja postupkom, da je onda ta koja odlučuje što će i kako će raditi, što pokazuje da nema nikakvog osjećaja kajanja, empatije, poniznosti, osjećaja odgovornosti i morala da dođe i kaže”, sud me je pozvao, ove obitelji i cijelo društvo očekuju odgovore, rekao je Božović.

Građanski postupci vode se i protiv maloljetnog počinitelja zločina, objasnio je Božović i dodao da, iako dječak ubojica nije odgovoran pred zakonom, nada se da će država naći mehanizme kako da odgovori na izazove s kojima je cijela Srbija bila suočena prošle godine.

“Nadamo se da ćemo dokazati da je on bio svjestan onog što je napravio i svjestan što je radio, da je bio sposoban za odlučivanje, što nesvjesno proizilazi iz cjelokupnog prethodnog razdoblja gdje imate pripremu tog djela. Išao je u streljanu, otac ga je obučavao, imamo popis meta. Pravio je Molotovljeve koktele. Imao je vrlo jasnu sliku koga želi ubiti i kako. I ako se to tako i dokaže, biće odgovoran u toj parnici”, rekao je Božović za Blic.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button