Mark Bittman otkriva trik za ukusniju rižu: Dodajte puter za bolju teksturu i okus

Poznati kulinarski autor Mark Bittman podijelio je jednostavan savjet koji može učiniti vašu rižu puno ukusnijom, a koji uključuje dodavanje putera nakon kuhanja. Prema Bittmanu, samo jedna kašika putera može značajno poboljšati teksturu zrna i dodati bogatstvo jelu bez kompliciranja procesa pripreme.
„Bogatstvo i kohezija koju donosi malo putera na kraju čine veliku razliku“, rekao je Bittman. Ovaj trik je idealan za rižu kuhanu u vodi, gdje tekstura zrna najviše dolazi do izražaja. Maslac se brzo topi u vrućoj riži, oblaže svaki zrnce i poboljšava okus i osjećaj u ustima.
Za one koji žele dodati još više ukusa, Bittman preporučuje i alternative poput maslinovog ulja, soja sosa, limunovog soka ili kuhanih začina poput mladog luka ili bijelog luka. Ovi dodaci mogu unaprijediti jelo i učiniti ga savršenim uz meso, povrće ili umake.
Za obroke pripremljene unaprijed, Bittman savjetuje kuvanje veće količine riže i zamrzavanje porcija. Nakon podgrijavanja, dodavanje maslaca ili druge masnoće može oživjeti jelo i vratiti mu svježinu.