Miris i ukus koji malo koga ostavljaju ravnodušnim: Isprobajte recept za mekane i prozračne krofne

- jedna kašika brašna
- malo mlakog mlijeka
- jedna vrećica suhog kvasca
- jedna kašika šećera
Sastojci za tijesto:
- jedan kilogram brašna
- dva jajeta
- dva žumanca
- dvije kašike šećera
- jedan prašak za pecivo
- dvije vrećice vanilin šećera
- 500 mililitara toplog mlijeka
Za punjenje i dekoraciju:
- čokoladni krem ili džem (po želji)
- šećer u prahu za posipanje
Također, dodajte i ulje za prženje.
Priprema:
U čaši pomiješajte malo mlakog mlijeka, jednu kašiku brašna, jednu vrećicu suhog kvasca i jednu kašiku šećera. Ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac aktivira.
U jednoj posudi umutite dva cijela jajeta i dva žumanca. Tijesto pravite u većoj zdjeli. Dodajte jedan kilogram brašna, pripremljenu smjesu s kvascem, jaja, dvije kašike šećera, jedan prašak za pecivo, dvije vrećice vanilin šećera i 500 mililitara toplog mlijeka. Umijesite sve zajedno i ostavite 30 minuta da se tijesto udvostruči.
Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove velikom čašom. Krofne punite kremom ili džemom, preklopite i izrežite manjom čašom kako bi se formirale krofne. Ostavite ih 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, dobro zagrijte ulje i počnite pržiti. Ubacite krofne tako da donja strana ide prema gore, poklopite i brojite do 10. Zatim okrenite krofne i pržite još 10 do 15 sekundi. Na kraju pospite malo šećera u prahu.
klix
