Politika

Politički forum na visokom nivou o EU Integracijama BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je u Sarajevu trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine kojim je supredsjedavala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.
Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, te deset kantona u Federaciji BiH.

Tokom trećeg foruma na visokom nivou dužnosnici vlasti na svim nivoima u BiH i Evropske komisije razgovarali su o provedbi aktivnosti, s posebnim naglaskom na ključne prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su pred Bosnom i Hercegovinom reforme koje podrazumijevaju izmjene brojnih zakona kao i imenovanje tima za pregovore sa Evropskom unijom.

„Želim reći kako je naše opredjeljenje da iz ove situacije moramo svi zajedno naći načina da nastavimo provoditi naše preostale reforme. Ne smijemo ni na kakav način dozvoliti da dođemo do zastoja. Znam i svjesna sam da postoji jako puno izazova, ali uz naše opredjeljenje, uz jačanje dijaloga, međusobno uvažavanje uz pokazivanje da smo spremni donositi odluke kao što smo to kazali, kao što je to prepoznala i Evropska komisija i druge
institucije“, poručila je Krišto.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da je zadovoljan jer je vidio opredijeljenost učesnika sastanka za evropski put.

„Mislim da s ovim pozitivnim odlukama, baziranim na ranijim postignućima, bit ćemo u mogućnosti ići naprijed, ali da bi se ovo desilo, sada trebamo ispunjavanje, što više napredujete na evropskom putu potrebno je više učiniti, nakon današnjeg foruma jasno je šta treba biti urađeno da bi se prešlo na sljedeću fazu“, istakao je Varhelji.

Istakao je da je potrebno da BiH ispuni osam koraka prema odluci Evropskog vijeća iz marta i da ubrza reforme.
Naglasio je da su razgovarali o ključnim zakonima koje je potrebno donijeti da bi se prešlo na sljedeću fazu, odnosno da Evropsko vijeće odobri pregovarački okvir što je prvi korak u pregovorima.

Prethodna dva foruma održana su polovinom maja i početkom decembra 2023. godine u Sarajevu i Briselu.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button