Recept za starinsku pitu čiji ukus se pamti: Potrebni su vam samo tikvice i jaja

Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji? Imamo pravo rješenje – jednostavno jelo iz tave, koje spaja ukuse sela i udobnosti doma.
U glavnoj ulozi je ovdje tikvica – ljetnje povrće koje u ovoj verziji postaje temelj neodoljive pite, meke i sočne. Kada joj dodate jaja, sir i šunku, dobijate raskošnu punjenu pitu koja može biti doručak, lagani ručak ili večera, prenosi espreso.co.rs.
Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je tanjir pun ukusa i topline. Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata – jednostavno, hranljivo i bez suvišnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- 2 velika jajeta
- 1 kašika brašna
- listovi šunke
- mladi luk
- kriške sira po ukusu
- so po ukusu
- suvi začin po ukusu
- mljevena paprika po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema:
Odsijecite krajeve tikvice i izrendajte je na krupno, pa posolite i dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko pet minuta, pa procijedite da tikvica pusti višak vode.
Umutite posoljena jaja s malo mljevene paprike i suvog začina, pa dodajte kašiku brašna i razmutite. Time prelijte rendanu tikvicu i promiješajte.
Podmažite tiganj uljem, pa kad se dobro zagrije kašikom sipajte polovinu pripremljene smjese i ravnomjerno rasporedite po dnu. Pecite na srednjoj temperaturi.
Dok se krčka, preko poređajte listiće šunke, u količini koju želite, kao i sitno sjeckan mladi luk i sir sječen na kriške, pa preko svega nanesite drugu polovinu pripremljene smjese od tikvice i jaja.
Kad se donji dio zapeče, okrenite pažljivo i pecite odozdo dok ne porumeni, prenosi Krstarica.




