Društvo

Sprema se tužba protiv administracije pape Franje?

Četrdeset devet zaposlenika Vatikanskih muzeja je započelo radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uvjeta na radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje.

Djelatnici su poslali peticiju upravi grada Vatikana žaleći se na pravila koja uzrokuju “radne uvjete koji narušavaju dostojanstvo i zdravlje svakog djelatnika”, rekla je njihova odvjetnica Laura Sgro.

Trenutni uvjeti uključuju slabije plaćen prekovremeni rad te nedovoljnu zaštitu zdravlja i sigurnosti, dodala je Sgro.

“Djelatnici su se odlučili na ovaj postupak tek nakon što tijekom godina nije odgovoreno ni na jedan njihov zahtjev”, kazala je.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu.

Glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je komentirati.

Dnevne novine Il Corriere della Sera su prve pisale o radnom sporu u nedjelju.

Četrdeset devet djelatnika, od ukupno 700-tinjak zaposlenih osoba u Vatikanskim muzejima, talijanski su državljani i više godina rade tamo.

Jedni od najposjećenijih muzeja na svijetu, pored pariškog Louvrea i londonskog British Museuma, Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu, koju je oslikao Michelangelo.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obveznom postupku mirenja prema vatikanskom zakonu.

Ne uspije li postupak mirenja, slučaj se tada može predati Vatikanskom sudu.

Sgro je dodala da se zbog odsustva dopusta u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od djelatnika, koji nisu radili tijekom pandemije covida-19 jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada traži da vrate plaću koju su primali u tom razdoblju.

“Ovim postupkom želimo biti konstruktivni, nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće preispitivanje vatikanskih pravila o radu”, kazala je Sgro.

 

(N1)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button