Politika

U Distriktu 14.000 birača više nego prije dvije godine

Izborna komisija Distrikta intenzivno radi na tehničkim pripremama za oktobarske izbore uprkos činjenici da još uvijek nisu dobili potvrdu o imenovanju četiri nova člana u svom sastavu, a koje je nedavno imenovala Skupština Brčko distrikta.

„Nova četiri člana Izborne komisije Distrikta Amira Čolaković, Željko Kapikul, Mirza Fazlić i Ljiljana Orendi nisu još potvrđeni od strane Centralne izborne komisije BiH“, kaže predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Marko Tadić, dodajući da još uvijek čekaju pismeno obavještenje od strane CIK-a o kandidatima koji su na Skupštini distrikta dobili podršku.

Ključna stvar u pripremama za predstojeće izbore je popuna biračkih odbora, jer od ovog ciklusa postoji i jedna značajna novina, a odnosi se na imenovanje predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika.

„Njih je do sada imenovala Izborna komisija Distrikta, a sada će to učiniti Centralna Izborna komisija koja će za njih organizovati i posebne obuke. Takođe, CIK je uvećao i naknade za njihov rad, tako da će predsjednik imati 400 KM, zamjenik 200 KM, drugi članovi biračkog odbora 110 KM, a rezervni član biračkog odbora 60 KM kao naknadu na sam dan izbora. Inače, intencija CIK-a je da na neki način predsjednici biračkih odbora budu i na svim narednim izbornim ciklusima na toj poziciji kako bi se mogli i kontinuirano edukovati, odnosno voditi biračke odbore, bilo da je riječ o opštim ili lokalnim izborima“, rekao je Tadić.

Brčanska Izborna komisija već je raspisala javni poziv za formiranje rezervnog spiska članova biračkih odbora sa kojeg će se vršiti neophodna popuna biračkih odbora, a prijaviti se mogu svi punoljetni građani s područja Brčko distrikta BiH, ako imaju završenu četverogodišnju srednju školu i nisu sudski kažnjavani.

„Broj birača je za 14.000 imena duži nego za izbore u Distriktu prije dvije godine i iznosi 87.250. Razlog tome leži u činjenici da u oktobru mogu glasati svi punoljetni, bez obzira posjeduju li entitetsko državljanstvo ili ne, što prije dvije godine nije bio slučaj“, akcentira predsjednik Izborne komisije Distrikta Marko Tadić, zaključujući da će u Distriktu biti otvoreno oko 145 birališta, od čega sigurno 137 redovnih, pet ili šest mobilnih timova, kao i biralište za glasanje u odsutnosti.

Za kraj kažimo da ovjera političkih subjekata u CIK-u traje do 24. maja, a za koalicije je rok 18. jun. Privremeni birački spisak za Distrikt bit će objavljen od 8. juna do 8. jula, a dan izbora je nedjelja 6. oktobar.

(Radio Brčko)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button