Za današnji ručak pripremite zapečene mesne okruglice sa sirom i umakom od paradajza

Ako tražite brz, jednostavan i ukusan obrok koji će se svidjeti cijeloj porodici, ove sočne mesne okruglice pečene u pećnici s umakom od paradajza i sirom pravi su izbor.
Brzo se pripremaju, a rezultat je sočno jelo koje možete poslužiti uz pire krompir ili tjesteninu.
Sastojci:
- 1 kg mljevene govedine
- 230 g naribane mozzarelle
- 45 g naribanog parmezana
- 1 jaje
- 250 g umaka od paradajza
- Dodatnih 230 g naribane mozzarelle za posipanje
- Svježi bosiljak ili peršun za dekoraciju
Priprema:
Za početak prvo zagrijte rernu na 200 °C. Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, 230 g mozzarelle, parmezan i jaje. Smjesu dobro sjedinite.
Namastite posudu za pečenje s malo ulja. Uz pomoć velike kašike oblikujte mesne kuglice i posložite ih u pripremljenu posudu. Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu pečene iznutra.
Izvadite okruglice iz rerne, prelijte ih umakom od paradajza i pospite preostalom mozzarellom. Vratite u rernu na dodatnih 5 -10 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zapeče.
Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom ili peršunom. Prijatno!
(Klix.ba)