Zdravi zalogaj za dušu koji će vas oduševiti: Pita sa špinatom

Uz mješavinu različitih sireva i špinata, dobija se savršen spoj okusa i hranjivih sastojaka. Ako želite da spojite tradiciju i zdravije namirnice, ova pita je pravi izbor.
Sastojci
- Jufka od heljde Sprind
- 400 g mladog špinata
- 150 g krem sira ZiM
- 2 kašike maslaca
- 150 g bijelog kriška sira
- 400 g svježeg sira
- 2 kašikice Tuzlanske soli
- 4 jaja
- 3 kašike maslinovog ulja
- 180 g pavlake ZiM
- 150 g svježe salate
Priprema
Špinat blanširati u slanoj vodi, ohladiti i isjeckati na sitno. Na ulju i maslacu prodinstati sitno sjeckani bijeli luk, dodati sjeckani špinat i lagano izmiješati.
Špinat prohladiti pa u posudu sa špinatom dodati krem sir, kriška bijeli sir, jaja, posoliti masu i lagano izmiješati da se dobije kremasta masa.
Lisnato tijesto razvaljati na površini posutoj brašnom, premazati pripremljenom masom od špinata. Zarolati, isjeći na deblje šajbe i redati na pleh.
Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Po želji poslužiti sa svježom salatom ili sa jogurtom.
(Klix.ba)