Lifestyle

Zdravi zalogaj za dušu koji će vas oduševiti: Pita sa špinatom

Pita sa špinatom i sirom, ali ovaj put u zdravijem ruhu, s jufkom od heljde. Heljda je prirodno bez glutena, bogata vlaknima I odličan izvor minerala poput magnezija i željeza.

Uz mješavinu različitih sireva i špinata, dobija se savršen spoj okusa i hranjivih sastojaka. Ako želite da spojite tradiciju i zdravije namirnice, ova pita je pravi izbor.

Sastojci

  • Jufka od heljde Sprind
  • 400 g mladog špinata
  • 150 g krem sira ZiM
  • 2 kašike maslaca
  • 150 g bijelog kriška sira
  • 400 g svježeg sira
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • 4 jaja
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 180 g pavlake ZiM
  • 150 g svježe salate

Priprema

Špinat blanširati u slanoj vodi, ohladiti i isjeckati na sitno. Na ulju i maslacu prodinstati sitno sjeckani bijeli luk, dodati sjeckani špinat i lagano izmiješati.

Špinat prohladiti pa u posudu sa špinatom dodati krem sir, kriška bijeli sir, jaja, posoliti masu i lagano izmiješati da se dobije kremasta masa.

Lisnato tijesto razvaljati na površini posutoj brašnom, premazati pripremljenom masom od špinata. Zarolati, isjeći na deblje šajbe i redati na pleh.

Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Po želji poslužiti sa svježom salatom ili sa jogurtom.

(Klix.ba)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button