Vijesti

BHMeteo najavljuje: Stiže drastična promjena vremena, upozoravaju na štetu uslijed olujnog vjetra

U drugoj polovini marta, primjećuje se nestabilno vrijeme s naglim promjenama temperature, što prema trenutnim prognozama modela, očekuje i u narednim danima.

Na temelju prognoze meteorologa s BHMeteo.ba, nakon mirnog dana, očekuje nas naoblaka uz hladnu frontu koja se kreće sa zapada.

„Danas će biti umjereno do pretežno oblačno, uglavnom suho. Tek povremeno može pasti slaba kiša na jugozapadu Bosne i u Hercegovini. Vjetar će postepeno pojačavati tijekom popodneva, a nebo će biti zamućeno zbog čestica saharskog pijeska i prašine u zraku“, izjavili su meteorolozi.

Upozoravaju da će u večernjim satima doći do promjene vremena s dolaskom jakog hladnog fronta sa zapada. Hladni front će stići nad Krajinu večeras između 18 i 19 sati, donoseći jak do olujan vjetar, pojačanu kišu i grmljavinu. Zatim će se brzo premjestiti prema istoku, utječući na sve dijelove zemlje do noći na četvrtak (28.03.).

„Posebna opreznost se preporučuje za dijelove Krajine, zapadne, djelomično centralne Bosne te Hercegovine zbog jakih do olujnih udara vjetra koji bi mogli dostići i orkansku jačinu od gotovo 100 km/h zbog konvektivnih procesa, što može uzrokovati štetu na stambenim objektima, lomljenje drveća i slično. Osim vjetra, očekuje se i veći broj padavina, uglavnom u obliku kiše i pljuskova s grmljavinom, a lokalno može biti i grmljavinskog nevremena“, upozoravaju.

Prema prognozi, najmanje padavina očekuje se u dijelovima sjeveroistočne, istočne i većinom centralne Bosne, gdje će hladni front stići iza 21 sat donoseći prolaznu kišu i jak vjetar. Također, na vrhovima najviših planina moguće je privremeno pada snijega.

U noći na četvrtak očekuje se smirivanje vremena, pa će četvrtak biti mirniji uz samo lokalne kiše i pljuskove, većinom umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button