MagazinZanimljivosti

Brčanka Nataša Vojnović: Najuspješnija manekenka, krasi stranice Vogue

Brčanka Nataša Vojnović  najuspješnija manekenka sa naših prostora svih vremena, krasila je stranice i piste najpoznatijih modnih brendova. Zahvaljujući nevjerovatnoj harizmi, autentičnoj ljepoti i upornosti ispisala je stranice historije svjetskog modelinga.

Rođena je 1979 godine u Brčkom, imala je samo 12 godina kada je počeo rat i kada je izbjegla u Beograd. Sa šesnaest godina pobijedila je na Elite Model Look i tako ušla na velika vrata u svijet modelinga.

„Publika u Hajatu pamti taj njen pobednički skok sa licem koje je isijavalo iskonsku radost i na kojem je vispreni posmatrač mogao jasno da pročita: Osvojiću svet“, pisao je Aleksandar Đuričić u intervjuu sa Natašom za Elle 2017. godine.

Nakon toga, Nataša odlazi u Pariz i Milano kako bi učestvovala na Fendi i Balenciaga revijama. Njena karijera nastavila je da ide uzlaznom putanjom, pa je tako izlazila u magazinu Vogue Italia, u italijanskom izdanju magazina Voug, (po prvi put na naslovnoj strani), a dva puta je bila i na naslovici magazina British Vogue. Godine 2000 Nataša je potpisala ugovor sa Calvinom Klein. Nastavila je svoju karijeru angažmanima za Aquascutum, Blumarine, Chanel, Gucci, Stelu McCartney, Ivy Sant Laurent.

Njena priča podsjeća nas da nema granica kada je u pitanju ostvarenje svojih snova, ma koliko se činili nedostižni.

Danas ova dama može da se pohvali sa karijerom dugom tri decenije, iako ima 44 godine i dalje aktivna u svom poslu.

Nataša Vojnović  našla se i na naslovnici prvog izdanja Vogue Adria, bila je zaštitno lice Muglera i ljubimica Karl Lagerfelda, koji je pokrenuo njenu prvu kampanju za Chanel.

“Ne znam da li sam se probudila kao model, ali sam sigurno već bila glumica. Šta ti drugo preostaje nego da se pretvaraš, kad si rođen mršav, i to u Brčkom, gde svi zbog toga upiru prstom u tebe i viču: Vidi nje, bolan! Ni dečku koji mi se sviđao nisam mogla da priđem jer sam mu bila ‘ortak’. Za kike me drugovi nisu vukli jer smo u svemu bili ravnopravni. Eto odakle je došla ta pegava divljakuša koja je stalno morala da objašnjava da nije muško“, ispričala je za Elle.

Decenijama kasnije Nataša je u modelingu i dalje na vrhu i ne skromno voli da kaže „ Ima dobrih modela u Srbiji koji su daleko dogurali. Ali karijeru poput moje nijedna nije postigla.“

Nataša je za italijanske medije jednom prilikom priznala i da su njen duh i ličnost oblikovali i zemlja iz koje potiče, te teške okolnosti u djetinjstvu i lična istorija.

„Svakim danom sve više shvatam kakav je uticaj imao rat u BiH 1992. godine. Imajte na umu da sam živjela u bosanskom gradu (Brčko), bila sam dijete u centru pažnje… Imala sam 12 godina kada su mi roditelji rekli da ćemo se preseliti u Beograd iz bezbjednosnih razloga, bio je to kraj djetinjstva. Moj otac je bio oficir, umro je tokom sukoba i još tada sam imala jasnu ideju da napustim Srbiju što je prije moguće, a moda mi je dala priliku za to. Bilo je kriminala, nije bilo pravila, ostati tamo bilo bi opasno. Vjerujem da je New York savršen, gdje i sada živim, Amerikanci imaju puno pravila. Znate li kako zovu Balkan? Zemlja krvi i meda“, ispričala je ona u intervjuu koji je dala kreatoru Eniu Kapazi.

I pored uspijeha na svjetskom nivou, Nataša Vojnović rado pozira za domaće časopise, ali vrlo rijetko govori o svom privatnom životu. Ipak, jednom prilikom je napravila izuzetak i ispričala kako je pronašla čovijeka svog života

„Čim sam ugledala Miljana, znala sam da je on onaj pravi, onaj koga sam nesvesno tražila sve vreme do tada. Celo to veče šetali smo plažom, pričali, smejali se i divili prirodnoj lepoti koja nas je okruživala. Posle godina provedenih na modnim pistama i na snimanjima trebalo mi je nešto jako, nešto što će me držati čvrsto na zemlji. Miljan je učinio da baš to osetim“ – ispričala je ona prije nekoliko godina u intervjuu za magazin Gloria.

Iz njihove ogromne ljubavi rodila se želja da postanu roditelji. Ljekari su čuvenoj manekenki rekli da neće moći da ima djecu, ali i tu se dogodilo čudo. Manekenka je zatim drastično promenila način života, ali nije imala prevelika očekivanja kada je nešto kasnije uradila test za trudnoću. Međutim, test je bio pozitivan, a par je 2018 godine dobio kćerku kojoj su dali ime Gora, po Natašinoj mami, koja nije doživijela da postane baka.

Nataša Vojnović nije samo naša najuspješnija manekenka, ona je ambasador ljepote, stila i elegancije, njeno ime je sinonim za vrhunski uspjeh i neumornu borbu za svoje ciljevei trijumf cijele zajednice koja se ponosi njenim postignućima.

 

 

 

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button